Hoe ga je verder na het verlies / ontslag van je werk?

 

Hoe je het meestal ook wendt of keert ontslagen of afgeslankt worden, maar ook het zelf nemen van ontslag, is een aangrijpende gebeurtenis in het leven van veel mensen. Je bent immers je baan kwijt en dat kan een heleboel emoties en spanningen bij je oproepen. Dit is een beetje te vergelijken met de soort emoties die je parten gaan spelen bij een sterfgeval in je naaste omgeving, een relatiebreuk en te kampen krijgen met een ernstige ziekte. Het verlies van je baan kan dan ook een grote invloed hebben op je emotionele welzijn. Er is zelfs een typische cyclus waar te nemen bij de meeste mensen die zij ervaren op het moment dat ze te maken krijgen met het verlies van hun baan. In de regel zul je dan onder andere de volgende fases doorlopen:

  • de ontkenning van de situatie,
  • een gevoel van woede,
  • een gevoel van frustratie
  • het aanvaarden van je ontslag en de gevolgen ervan.

Hoe ga je om met het verlies van je baan?

Zoals je kunt zien, is het verlies van je baan niet iets waar je zomaar overheen kunt stappen. In een heleboel gevallen, ga je dan ook een vrij zware tijd tegemoet en het gros van de mensen die ermee te maken krijgen, zullen zich daardoor zelfs verdrietig voelen. Deze vorm van verdriet kan zelfs worden vergeleken met de gevoelens die je ervaart als er iemand in je directe omgeving komt te overlijden. Op zich is dat niet erg vreemd want een belangrijk deel van je leven zal door het verlies van je baan verloren gaan. Een heleboel mensen zullen zich immers sterk verbonden voelen met de manier waarop ze de kost verdienen. Op het ogenblik dat iemand je de laan uitstuurt, dan kun je om die reden dan ook snel het spoor bijster zijn. Je kunt je vragen gaan stellen die betrekking hebben op wie je bent en waarom je op deze aardbol rondloopt. Met andere woorden; je kunt je af gaan vragen wat de reden van je bestaand, en zelfs van je leven, is na het verlies van je baan.

Laat jezelf gaan

Op het moment dat je jezelf kunt laten gaan, dan kun je over het algemeen een stuk beter omgaan met de emotionele aspecten die komen kijken bij het verlies van je baan. Je kunt dan ook gemakkelijker je blik verder vooruit gaan richten, je gaan focussen op de toekomst en het vinden van een nieuwe baan. Zo kun je, bijvoorbeeld wanneer je rustig alleen thuis zit, een keer goed uithuilen. Je klachten over je ellendige baan, de irritante baas en eventuele vervelende collega’s spui je echter beter tegen een goede vriend of een vertrouwd familielid. Je dient echter te vermijden dat je dit doet ten opzichte van een oud collega. Wanneer je alles van je af hebt kunnen zetten, zal het immers veel gemakkelijker worden om de volgende stap te zetten: je emotionele problemen opzij zetten, terwijl je een aantal belangrijke praktische problemen op gaat lossen. 

Het leven gaat door

Het eerste wat je dient te doen is bepalen hoe lang je nog met je beschikbare financiële middelen rond kunt komen. Vervolgens moet je gaan beslissen of je (weer) op zoek wilt gaan naar een andere baan in hetzelfde beroep, of dat je juist een carrièreswitch wilt gaan maken. Tot slot moet je een begin maken met het maken van plannen voor je toekomst. Het leven gaat immers door en thuis in een hoekje zitten kniezen, zal je dan ook geen stap verder brengen. Je zult echt zelf knopen door moeten gaan hakken en de nodige stappen moeten zetten om verder te kunnen komen.

Oplossen van allerlei praktische zaken

Hun financiën zijn voor de meeste mensen een grote zorg op het ogenblik dat zij hun baan kwijt zijn geraakt. Na een ontslag zul je namelijk uit moeten gaan zoeken op welke manier je voor jezelf en je gezin kunt gaan zorgen totdat je een nieuwe hebt weten te vinden. Er zijn een aantal maneieren waarop je in deze situatie toch brood op de plank zou kunnen krijgen, te weten door middel van een:

  • Werkloosheidsverzekering: deze verzekering kan je immers helpen om rond te komen voor een bepaalde periode, maar om hiervoor in aanmerking te kunnen komen, zul je wel aan bepaalde criteria dienen te voldoen. Je verzekeraar zal je alles kunnen vertellen over de eisen en voorwaarden die gesteld worden aan mensen die van een dergelijke verzekering gebruik willen maken. Voor meer informatie kun je bijvoorbeeld de website van de betreffende verzekeraar bezoeken of telefonisch contact opnemen met de klantenservice om samen met een medewerker te kijken wat er allemaal mogelijk is in je persoonlijke situatie. 
  • De ziektekostenverzekering is een verzekering die de meeste mensen in ons land af hebben gesloten en een heleboel van hen hebben dit zelfs gedaan in groepsverband samen met hun werkgever. Op het moment dat je je baan echter hebt verloren, kan het voordeel dat je kreeg ten aanzien van de ziektekostenverzekering eveneens gaan verdwijnen. Dat is de reden waarom je dit zo snel mogelijk dient te onderzoeken. In een groot aantal gevallen zal dit overigens betekenen dat je ook op zoek moet gaan naar een andere ziektekostenverzekering of een andere verzekeringsformule. Hierbij moet je echter wel rekening houden met het feit dat een collectieve ziektekostenverzekering die via een werkgever af is gesloten doorgaans een stuk voordeliger was dan een soortgelijke verzekering die je als individu of gezin af wilt sluiten.

Richt je blik op de toekomst

Zodra je in het reine bent gekomen met alle emotionele en financiële aspecten die op je pad kwamen na het verlies van je baan, dan is het tijd nu tijd geworden om verder te gaan. Je dient immers een beslissing te maken op welke manier je verder wilt gaan en hoe je aan je toekomst wilt gaan werken. Het eerste wat je moet doen is kijken naar de reden waarom je je baan kwijt bent geraakt. Een werkgever kan namelijk een aantal uiteenlopende reden hebben om iemand niet langer in dienst te willen houden, zoals: wanneer een bedrijf gaan inkrimpen en jou functie werd daarbij geschrapt. Wanneer dit het geval is dan zul je binnen de betreffende bedrijfstak moeten gaan uitzoeken of er sprake is van een soort trend.

Een andere beslissing die je moet nemen zal betrekking hebben op het beroep dat je uit (hebt) geoefend. Bij het zoeken naar een nieuwe baan zul je immers moeten beslissen of je een soortgelijke functie weer wilt gaan opvullen. Of dat je liever toch gaat voor een carrièreswitch. Voordat je deze beslissing gaat nemen, zul je jezelf af moeten vragen of je wel geschikt bent voor de baan die je pas hebt verloren, of dat je toch niet alle vaardigheden onder de knie had. Een nieuwe werkgever zal in de regel namelijk dezelfde vaardigheden willen zien als je voor een vergelijkbare baan solliciteert. Wanneer je niet van baan wilt wisselen, is het nu wellicht tijd om je kennis en/of vaardigheden wat bij te werken zodat je een stuk beter in de markt komt te liggen en de kans op een nieuwe baar aanzienlijk zal stijgen.

Bekijk je ontslag van de positieve kant

In plaats van te kijken naar het verlies van je baan als een verschrikkelijke gebeurtenis, is het misschien beter om de positieve kanten van deze situatie eens goed onder de loep te nemen. Door ruimschoots de tijd te nemen kun je beoordelen of een verandering van (loop)baan je bepaalde voordelen op zal leveren. Door immers een andere baan te gaan kiezen, zul je ook een aantal nieuwe vaardigheden leren en de dingen kunnen verbeteren die je al wel beheerst. Ook zou je als gevolg van een carrièreswitch wellicht moeten gaan verhuizen en dus misschien ook sterk op vooruitgaan op het gebied van huisvesting. In plaats van te blijven kniezen over het verlies van je baan, zou je dus even goed je kunnen verheugen op het zetten van de volgende stap in je leven en de nieuwe dingen die dit met zich mee zal brengen. Je weet namelijk nooit van tevoren welke deuren er voor je open sullen gaan als je je ontslag accepteert en de nodige acties onderneemt om weer (uiteraard met frisse moed) aan de slag te kunnen gaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20