Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 05 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Wereldwijde voedselverspilling loopt op tot 400 miljard dollar per jaar

Logo Business AM
Economie

21/10/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De wereld verliest ongeveer 400 miljard dollar aan voedsel voordat de producten in de winkels kunnen worden afgeleverd. Dat zegt een studie van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties. Het rapport benadrukt dat jaarlijks ongeveer 14 procent van al het geproduceerde voedsel verloren gaat. Noord-Amerika, Europa en Azië zijn volgens de studie de grootste verspillers. 

De onderzoekers geven toe dat betere opslag in koelinstallaties en de uitbouw van andere infrastructuur zouden kunnen helpen om de verliezen te verminderen, maar ze waarschuwen anderzijds dat meer gedetailleerde gegevens over de voorraadketens nodig zijn om het probleem aan te pakken.

Aandacht

‘De jongste tijd krijgt voedselverspilling een grotere aandacht,’ zegt Agnieszka de Sousa, voedingsspecialist bij het persbureau Bloomberg. ‘Dit heeft te maken met de bijdrage van het fenomeen aan de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien is er ook het groeiende besef dat naar schatting meer dan 820 miljoen mensen elke dag honger lijden.’

‘De wereldleiders hebben toegezegd om tegen het einde van het volgende decennium de wereldwijde voedselverspilling te halveren en de verliezen aan voedselproductie te verminderen. Daarnaast proberen bedrijven tevens de efficiëntie in de voedingsindustrie te verbeteren.’

“Voedselverspilling veroorzaakt een onnodige druk op het leefmilieu en de natuurlijke hulpbronnen die zijn gebruikt om voeding en drank te produceren,’ zegt Qu Dongyu, algemeen directeur van de Food and Agriculture Organization.

‘Die verliezen hebben zowel betrekking op de verspilling van grond en water, maar daarnaast draagt de productie ook bij tot een vervuiling van het leefmilieu. Bovendien zijn onnodig emissies van broeikasgassen veroorzaakt.’

Consument

Ook consumenten verspillen echter enorme hoeveelheden voedsel. ‘Maar liefst 37 procent van de dierlijke producten en mogelijk een vijfde van de productie van groenten en fruit dreigt na aankoop door verspilling verloren te gaan,’ zegt het rapport.

‘In rijkere landen is de verspilling vooral gelinkt aan houdbaarheidsproblemen en een onoordeelkundige planning van de consumenten. Arme landen moeten daarentegen vooral rekening houden met ongunstige klimaatomstandigheden en infrastructuurproblemen.’

‘De vermindering van de wereldwijde voedselverspilling vormt een belangrijke uitdaging,’ aldus nog het rapport. ‘Investeringen in koelinstallaties kunnen het probleem helpen aanpakken, net zoals de uitbouw van een efficiënte logistiek. Er is echter meer informatie nodig om een efficiënte actie te kunnen ondernemen.’


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO