Wereldwijde fabrieksactiviteit bereikt dieptepunt: economische onzekerheid wakkert actie centrale banken aan


Key takeaways

  • De verwerkende industrie in de eurozone vertoonde de grootste krimp van dit jaar.
  • Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, zinspeelde op een nieuwe renteverlaging, terwijl Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, suggereerde dat de Amerikaanse centrale bank door zou gaan met renteverlagingen van een kwart procentpunt.
  • De groei van de Indiase verwerkende industrie koelde in september af naar een laagste punt in acht maanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht een zachte landing voor de Aziatische economieën nu de afnemende inflatie ruimte creëert voor centrale banken om het monetaire beleid te versoepelen.

Wereldwijde fabrieksactiviteit vertraagt

De wereldwijde fabrieksactiviteit daalde in september als gevolg van de bezorgdheid over de economische onzekerheid en de afnemende vraag. Deze vertraging was duidelijk merkbaar in verschillende regio’s en had een impact op het vertrouwen van fabrikanten en zette beleidsmakers ertoe aan om maatregelen te overwegen om de fragiele groei te ondersteunen.

De verwerkende industrie in de eurozone kende de grootste krimp van dit jaar, gedreven door een scherpe daling van de vraag ondanks het feit dat fabrieken hun prijzen verlaagden. Duitsland, de grootste economie van de regio, kreeg te maken met de ernstigste verslechtering van de omstandigheden in de afgelopen twaalf maanden. De definitieve inkoopmanagersindex (PMI) voor de verwerkende industrie in de eurozone, samengesteld door S&P Global, daalde in september naar 45,0, wat wijst op een krimpgebied.

Europese en Aziatische economieën voelen de impact

Hoewel de dalende olieprijzen hebben bijgedragen aan een daling van de inkoopkosten voor Europese fabrikanten, vormen de escalerende spanningen in het Midden-Oosten een risico voor de productie en kunnen ze de kosten opdrijven. Leiders van centrale banken reageren op deze economische indicatoren. Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, zinspeelde op een nieuwe renteverlaging, terwijl Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, suggereerde dat de Amerikaanse centrale bank door zou gaan met renteverlagingen van een kwart procentpunt.

De inflatie in de eurozone daalde in september naar 1,8 procent, wat een sterke reden is voor een renteverlaging door de ECB deze maand. Zorgen over de begroting van de nieuwe regering, spanningen in het Midden-Oosten en aanhoudende inflatie wogen op fabrieksmanagers in Groot-Brittannië, buiten de Europese Unie.

Aziatische exporteurs worstelen met zwakke vraag

De recente Chinese stimuleringsmaatregelen, zoals verlaagde rentetarieven en meer liquiditeit in het bankwezen, kunnen een lichtpuntje zijn voor Aziatische fabrikanten. In Japan kromp de fabrieksactiviteit in september echter en in Taiwan groeide deze trager, wat de impact van de zwakke wereldwijde vraag op Aziatische exporteurs benadrukt.

De exportgroei van Zuid-Korea vertraagde ook in september, met een minimale toename van de zendingen naar de Verenigde Staten, wat wijst op de bredere economische gevolgen van de vertragende Amerikaanse groei. De Chinese fabrieken hadden moeite om het momentum vast te houden, want de Caixin/S&P Global Manufacturing PMI daalde in september naar 49,3, de laagste stand sinds juli 2023.

India en IMF verwachten tragere groei

De groei van de Indiase verwerkende industrie koelde in september ook af tot het laagste niveau in acht maanden, met nieuwe orders – een belangrijke vraagindicator – die in het laagste tempo sinds december toenamen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht een zachte landing voor de Aziatische economieën omdat de afnemende inflatie ruimte creëert voor centrale banken om het monetaire beleid te versoepelen. Het voorspelt dat de groei in de regio zal vertragen van 5 procent in 2023 naar 4,5 procent dit jaar en 4,3 procent in 2025.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.