Wereldwijde cryptomarkt weer goed voor meer dan 1.000 miljard dollar; kaap voor het eerst gerond sinds implosie FTX

Het vertrouwen van beleggers in crypto zit in stijgende lijn; januari was tot dusver een topmaand voor de wereld van de digitale valuta’s.

Waarom is dit belangrijk?

Dat de koersen van cryptomunten weer omhooggaan, is meer dan een sprankje hoop voor de cryptowereld. Door de diverse schandalen die de sector in 2022 troffen, werd het vertrouwen in bedrijven die van de innovatieve blockchaintechnologie hun corebusiness maakten, immers danig ondermijnd. De “cryptowinter” vaagde zo 1.400 miljard dollar bij de marktkapitalisatie van de wereldwijde cryptomarkt weg.

In het nieuws: De koers van ‘s werelds waardevolste cryptomunt Bitcoin (BTC) steeg het voorbije weekend naar zijn hoogste punt in vijf maanden – boven de 23.000 dollar – en is in januari met bijna 40 procent gestegen, op weg naar zijn beste maand sinds oktober 2021.

 • De totale marktkapitalisatie van cryptovaluta’s is tot nu toe in januari met bijna 250 miljard dollar gestegen, zo becijferde het zakenmedium Business Insider.
 • De sector kan hiermee de beste cijfers voorleggen sinds het omvallen van de op de Bahama’s gevestigde cryptobeurs FTX.
  • Dat cryptoplatform, geleid door de inmiddels beruchte Sam Bankman-Fried (SBF), stopte eind vorig jaar met de opnames en vroeg het faillissement aan nadat klanten hun tegoeden begonnen in te trekken.
  • Een federale aanklager in de VS sprak eerder van een fraude van epische proporties. Zo werden klantengelden gebruikt om dochterbedrijf Alameda Research van de ondergang te redden.
   • Maar: het nieuws dat FTX meer dan 5 miljard dollar aan activa heeft gerecupereerd om zijn schuldeisers terug te betalen, zou er deels voor zorgen dat crypto weer de wind in de zeilen heeft.

Weer een faillissement

Ondanks die ene donderwolk: nochtans hield het faillissement van weer een andere cryptobank, Genesis, de financiële media de voorbije dagen in zijn greep.

 • Dat bedrijf maakte melding van meer dan 100.000 schuldeisers in zijn faillissementsaanvraag, met totale schulden van 1,2 miljard dollar tot 11 miljard dollar, volgens door de Wall Street Journal ingekeken documenten.
 • De oorzaak: Genesis had nogal wat leningen verstrekt aan Alameda.
  • Volgens de Amerikaanse zakenkrant werden sommige van Genesis’ leningen aan de FTX-dochter gedekt door een door Alameda gecreëerde cryptomunt: FTT. Maar toen FTX failliet ging, kelderde de waarde van FTT, waardoor Genesis enorme verliezen leed. 

(kg)

Meer