Wereldwijde bedrijfstop toont opnieuw meer vertrouwen

De toplui van het wereldwijde bedrijfsleven heeft opnieuw zijn vroegere vertrouwen, dat door de uitbraak van de coronacrisis een deuk had gekregen, herwonnen. De meesten verwachten opnieuw sterke prestaties van de wereldeconomie en denken weer aan overnames om de groei van hun onderneming te stimuleren.

Dat blijkt uit een enquête van accountant KPMG bij 1,325 topfiguren van grote ondernemingen – met een jaaromzet van meer dan 500 miljoen dollar – in Australië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Japan, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Delta-variant

“De executies van de grote ondernemingen wijzen nog wel op onzekerheden rond de mogelijke impact die een verspreiding van de Delta-variant van het virus Covid-19 zou kunnen hebben, maar toch toonde 60 procent vertrouwen over de groei van de wereldeconomie de volgende drie jaar”, benadrukten de onderzoekers.

“Dat cijfer lag al gevoelig hoger dan de score van 42 procent die bij een soortgelijk onderzoek begin dit jaar was opgetekend. Bijna 90 procent van executives stelde bovendien te verwachten de volgende drie jaar naar overnamemogelijkheden op zoek te zullen gaan.”

“Ondanks de aanhoudende onzekerheid rond de pandemie, geven de bedrijfsleiders steeds meer blijk van vertrouwen dat de wereldeconomie sterk terugkomt”, merkte Bill Thomas, voorzitter van KPMG, dan ook op.

De respondenten zagen vooral cybercriminaliteit, klimaatverandering en bevoorradingsproblemen als de grootste bedreigingen voor een toekomstige groei. Meer dan de helft van de ondervraagden erkende dat hun toeleveringsketens als gevolg van de pandemie onder druk waren geraakt.

Minimumbelasting

Bijna 80 procent van de bedrijfsleiders waarschuwde verder zich grote zorgen te maken over de voorstellen om wereldwijd voor de bedrijven een minimumbelasting in te voeren. Die ingreep kon volgens hen een belangrijke impact hebben op hun groeidoelstellingen.

Anderzijds kon worden vastgesteld dat nog nog slechts 21 procent van de respondenten van plan was om hun kantoorruimte verder af te bouwen. In augustus vorig jaar, toen vele ondernemingen voor het gros van hun werknemers thuiswerk hadden ingevoerd, werd daarbij nog een score van meer dan 66 procent opgetekend.

Inmiddels zegt bijna 40 procent van de bedrijfsleiders voor hun personeel een hybride werkmodel te hebben geïmplementeerd. De meeste werknemers krijgen daarbij de gelegenheid om twee tot drie dagen per week thuis te werken.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20