Wereldwijd vermogen kernenergie bereikt een nieuwe piek

Kernenergie beschikt wereldwijd momenteel over een totaal vermogen van 369 gigawatt. Daarmee is een nieuwe piek bereikt. Dat blijkt uit het World Nuclear Industry Status Report (WNISR). Het vroegere record dateert van vijfentwintig jaar geleden. Toen werd een vermogen van 367 gigawatt geregistreerd.

De Verenigde Staten hebben nog altijd de grootste nucleaire capaciteit van de wereld, maar China heeft inmiddels Frankrijk van de tweede plaats geduwd.

Groter vermogen

Ondanks het nieuwe record is het aantal operationele kernreactoren het voorbije jaar verder gedaald. Er werden vijf nieuwe reactoren opgestart, terwijl er zes eenheden werden stilgelegd.

Wit-Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten brachten het voorbije jaar hun eerste reactor op gang.

De onderzoekers merken op dat de wereldwijde vloot kernreactoren weliswaar is ingekrompen, maar wijzen erop dat de nieuwe eenheden in het algemeen over een groter vermogen beschikken. Daardoor kon de totale capaciteit toch worden opgevoerd.

In totaal zijn er nu over de hele wereld 415 nucleaire reactoren operationeel. Er werd vorig jaar ook begonnen met de bouw van vijf nieuwe reactoren. China startte daarbij de werken aan vier nieuwe eenheden. Het andere nucleaire bouwproject situeert zich in Turkije.

Fessenheim

In Frankrijk werd vorig jaar de centrale van Fessenheim, die twee reactoren telt, stilgelegd. Daarmee daalde de Franse nucleaire productie met 12 procent. Het gezamenlijke vermogen van de Franse kerncentrales is daardoor teruggevallen tot het laagste niveau in zevenentwintig jaar.

China, waar vorig jaar twee reactoren werden gestart, kende de totale capaciteit een toename met 4,4 procent. Hierdoor is China voor de eerste keer in de geschiedenis een groter producent van nucleaire energie geworden dan Frankrijk.

In het rapport wordt nog opgemerkt dat de wereldwijde kernenergie het voorbije jaar 3,9 procent minder elektriciteit produceerde dan het jaar voordien. Daarmee moest voor de eerste keer in negen jaar een daling worden gemeld.

De sector had vorig jaar nog een aandeel van 10,1 procent in de wereldwijde elektriciteitsproductie. Hiermee wordt de trend van een gestage inkrimping verder gezet. Een kwarteeuw geleden werd een piek van 17,5 procent opgetekend.

(lb)

Meer