Wereldwijd geluk is de afgelopen drie jaar “opmerkelijk veerkrachtig” geweest, aldus het World Happiness Report

Hoe kan geluk worden gekwantificeerd? Het is een oude vraag waar filosofen al decennia lang hun hoofd over breken, maar waar het World Happiness Report al sinds 2013 een antwoord op durft te formuleren. Dit rapport van het Sustainable Development Solutions Network, een initiatief van de Verenigde Naties, verzamelt elk jaar de gegevens van de drie voorgaande jaren om een ranglijst op te stellen van de landen waar het leven het meest aangenaam is.

Het verslag van dit jaar is alweer het tiende sinds 2013: een symbolische mijlpaal waar al lange tijd reikhalzend naar wordt uitgekeken, aangezien we hierin de gevolgen van de pandemie duidelijk zullen terugzien. Althans, zo waren de verwachtingen op voorhand. Vreemd genoeg bleek COVID-19 geen extreem negatief effect te hebben gehad op de ranglijst. Integendeel, onze samenlevingen zijn niet alleen “opmerkelijk veerkrachtig” geweest, zoals John Helliwell, een van de auteurs van het rapport, aan CNN vertelde, maar ons gevoel van welwillendheid is met 25 procent toegenomen.

Zelfs tijdens deze moeilijke jaren bleven positieve emoties twee keer zo vaak voorkomen als negatieve emoties, en gevoelens van positieve sociale steun twee keer zo sterk als gevoelens van eenzaamheid.

John Helliwell aan CNN.

De 5 gelukkigste landen

  • 1. Finland
  • 2. Denemarken
  • 3. IJsland
  • 4. Israël
  • 5. Nederland
  • 17. België

Gelukkige Belgen

Zoals verwacht blijven de Scandinavische landen de ranglijst domineren: de Finnen staan voor het zesde jaar op rij bovenaan. Ons land hoeft zich niet te schamen voor zijn 17e plaats: het is zelfs een verbetering ten opzichte van onze score in 2022, toen we 19e werden. We zijn dit jaar terug op het niveau van 2021.

De top 20 plaatsen zijn vrij stabiel van jaar tot jaar, maar we kunnen de zeer goede vooruitgang van Litouwen (dit jaar op plaats 20) opmerken, dat zich bij de top van de ranglijst voegt terwijl het in 2017 slechts op de 52e plaats – van de 150 – stond.

De ranglijst is gebaseerd op een onderzoek van de Cantril-schaal dat wereldwijd wordt uitgevoerd door het peilingsinstituut Gallup. In elk land worden representatieve steekproeven van de bevolking ondervraagd over hun subjectieve perceptie van hun geluk. Het rapport correleert de resultaten van deze beoordeling met verschillende sociale, demografische en economische gegevens.

(fjc/ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.