Wereldvoedselprijzen kennen sterkste stijging in 10 jaar

In mei zijn de voedselprijzen wereldwijd naar het hoogste niveau gestegen in tien jaar. Dit is de meest recente indicatie van een stijgende voedselinflatie, schrijft de Financial Times

En die inflatie was al behoorlijk opgelopen ten gevolge van de pandemie

  • Drie zaken liggen ten grondslag aan de stijging: China’s toenemende vraag naar graan en sojabonen, een ernstige droogte in Brazilië en de vraag naar plantaardige olie voor biodiesel. 
  • Deze ontwikkelingen hebben de maandelijkse voedselprijsindex van het VN-agentschap FAO (Food and Agricultural Organization) in mei met 40 procent doen stijgen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
  • Dat is de grootste stijging sinds juni 2011. Toen ging de index met 41 procent naar omhoog. 

Zwaarst getroffen regio’s

De stijging van de wereldmarktprijzen zal de voedselprijsinflatie verder aanwakkeren, vooral in armere landen die voor basisproducten afhankelijk zijn van invoer. In 2020 sprong de consumentenprijsinflatie voor voedsel wereldwijd naar 6,3 procent – dat tegen 4,6 procent in 2019, aldus de FAO.

De pandemie heeft de voedselvoorzieningsketens verstoord en de productie en distributie van voedsel beïnvloed. Daarbij behoren Zuid-Azië, Afrika bezuiden de Sahara en Latijns-Amerika tot de zwaarst getroffen regio’s.

Het slechte weer in Brazilië, een grote exporteur van maïs en sojabonen, en de stijgende vraag naar sojabonenolie voor biodiesel hebben de prijzen opgedreven, aldus analisten. ‘China is blijven kopen, maar nu de droogte in Brazilië ernstiger blijkt te zijn dan verwacht, moet iedereen bidden dat het weer in de VS goed wordt’, aldus Abdolreza Abbassian, senior econoom bij de FAO.

Prijzen van levensmiddelen

In de ontwikkelde landen maken de kosten van de grondstoffen slechts een deel uit van de totale prijs die voor producten in de supermarkt of in restaurants wordt betaald. Maar de sterke stijging van de grondstoffenprijzen leidt ook tot hogere voedselprijzen, waardoor bedrijven als Nestlé en Coca-Cola hebben aangekondigd dat zij de prijsstijgingen zullen doorberekenen.

De opening van restaurants naarmate de lockdowns afnemen, zal de voedselrekening verder doen stijgen, zei Abbassian nog. ‘De daling van het uit eten gaan werd niet volledig gecompenseerd met thuis eten, maar als mensen weer naar restaurants beginnen te gaan, zul je de voedselprijzen zien stijgen,’ voegde hij er nog aan toe.

bron: statista.com

Lees ook: De wereldeconomie heeft plotseling een tekort aan alles en er is ‘geen einde in zicht’

(evb)

Meer