Wereldbevolking behoudt zijn passie voor reizen

Hoewel de wereld ook het voorbije jaar te maken kreeg met politieke spanningen en natuurrampen, heeft de mens zijn passie voor reizen niet laten ondermijnen. Dat blijkt uit een rapport van Hotels.com. De onderzoekers berekenden dat de wereldwijde hotelprijzen het voorbije jaar een gemiddelde stijging met 3 procent hebben laten optekenen. Dat weerspiegelde volgens Hotels.com het hoogste niveau in vijftien jaar tijd.

Het rapport maakt duidelijk dat nagenoeg elke regionale prijsindex een stijging toonde. Alleen Oceanië vormde daarop een uitzondering. Drieëndertig van de vijftig belangrijkste internationale reisbestemmingen van de wereld toonden het voorbije jaar een prijsstijging.

Veerkracht

“De cijfers tonen dat de wereldwijde reisindustrie in goede gezondheid blijft verkeren,” zeggen de onderzoekers. “De reizigers hebben zich niet laten ontmoedigen door onzekerheden zoals de brexit in Groot-Brittannië, bosbranden in Californië, droogtes in Zuid-Afrika of aardbevingen in Japan. Bovendien toonden de toeristen ook een opmerkelijke veerkracht. Dat blijkt uit een hernieuwd vertrouwen in onder meer bestemmingen die door onlusten werden getroffen, zoals Parijs, Egypte of Turkije. Een gelijkaardige vaststelling kan worden gedaan voor regio’s die onder sterke valutaschommelingen, zoals Zuid-Afrika, hadden te lijden.”

Ondanks de impact van de bosbranden in Californië en de orkanen in Florida, liet de sector ook in de Verenigde Staten een groei optekenen. Zevenentwintig van de vijftig belangrijkste toeristische bestemmingen konden dan ook een prijsstijging melden. Een gelijkaardig fenomeen was er ook in Canada. Elders in de wereld zag Hotels.com verder een sterke groei in onder meer Ierland, Japan en Turkije.

“Flexibele visumvereisten in sommige markten en het pausbezoek in augustus hebben Ierland vorig jaar meer dan tien miljoen bezoekers opgeleverd,” aldus het rapport. “Dat betekent een nieuw record. In Dublin liepen de hotelprijzen dan ook met 10 procent op tot een gemiddelde van 207 dollar per nacht.”

Istanboel

In Japan zorgden vooral Tokio, Osaka en Kyoto voor een bezoekersrecord van bijna 32 miljoen toeristen. Tegenover het jaar voordien was er sprake van een stijging met bijna 9 procent. Osaka en Kyoto stegen beide meer dan tien plaatsen op de lijst van de populairste internationale bestemmingen. Japan valt niet alleen in de smaak bij Amerikaanse en Canadese reizigers, maar geniet ook een toenemende populariteit bij vermogende Chinese toeristen.

“Ook Turkije kent een toeristische bloeiperiode, ondanks het financiële moeilijke jaar dat het land heeft doorgemaakt,” zegt Hotels.com. “De internationale bezoeken aan het land stegen met 22 procent. Istanboel steeg eveneens met tien plaatsen op de lijst met populairste bestemmingen. Nergens in de wereld zijn voor overnachtingen grotere prijsstijgingen gemeld dan in de Turkse metropool.”

Ook het Caraïbische gebied won aan populariteit en zag zijn hotelprijzen met 5 procent oplopen. Een van de bestemmingen met een prijsdaling was anderzijds Reykjavik. Die vaststelling vormt een bevestiging dat de toeristische boom van IJsland blijf vertragen.

“Het is geen verrassing dat hotelprijzen stijgen in bestemmingen die bij de toeristen aan populariteit winnen,” aldus nog Hotels.com. “Ook Parijs is daarvan een voorbeeld. De Franse hoofdstad was bij Amerikaanse reizigers vorig jaar de tweede meest populaire internationale bestemmingen. De hotelsector van Parijs kende na Istanboel dan ook ook de sterkste prijsstijging van het voorbije jaar.”

Meer