Wereldwijd toerisme blijft vooral voor Frankrijk kiezen

Frankrijk blijft – ondanks de bekommernissen over terreurdreiging – de belangrijkste toeristische bestemming ter wereld. Dat blijkt uit een rapport van de World Tourism Organisation (WTO).

Vastgesteld werd dat Frankrijk vorig jaar in totaal 82,6 miljoen bezoekers heeft ontvangen. Dat betekende weliswaar een daling met 2 procent tegenover het jaar voordien, maar toch kon het land de kloof met zijn grootste rivaal nog verder uitdiepen. De Verenigde Staten eindigden met ruim 75,6 miljoen bezoekers op de tweede plaats, maar dat aantal weerspiegelde een daling met 3 procent tegenover het jaar voordien. Spanje nam met een stijging van 10 procent tot ruim 75,5 miljoen bezoekers de derde plaats in. “Er was gevreesd dat de terroristische dreiging een belangrijke impact zou kunnen hebben op het Franse toerisme, maar uiteindelijk kon de schade grotendeels worden beperkt,” wordt in het rapport opgemerkt.

Pond

Anderzijds wordt aangevoerd dat Spanje kon profiteren van de terughoudendheid van grote groepen toeristen om naar locaties in Turkije, Egypte en Noord-Afrika – waar voor onrust zou kunnen worden gevreesd – te reizen. Spanje werpt zich op als een bestemming met een gelijkaardig zonnig klimaat, maar met een sterker veiligheidsgevoel. Op de vierde plaats eindigde China, waar bijna 60 miljoen bezoekers werden geteld. De top vijf werd afgesloten door Italië. Wanneer echter niet met een aantal toeristen, maar met de inkomsten wordt rekening gehouden, eindigen de Verenigde Staten op de eerste plaats. Opgemerkt wordt dat het Amerikaans toerisme het voorbije jaar een omzet van 173 miljard euro heeft gerealiseerd. Spanje bekleedt in deze rangschikking de tweede plaats met ongeveer 60 miljard dollar, gevolgd door Thailand en China. De onderzoekers wijzen hier op een opvallende achteruitgang van Groot-Brittannië, dat met 34 miljard dollar inkomsten van een derde naar een zevende plaats is teruggevallen. Dat verlies moet worden toegeschreven aan de waardedaling van het Britse pond tegenover de Amerikaanse dollar na de Britse beslissing om de Europese Unie te verlaten. (mah)