De internationale financiële instelling heeft verklaard dat ze El Salvador niet zal helpen om Bitcoin als legale valuta te introduceren. Het land heeft zichzelf drie maanden gegeven om Bitcoin als betaalmiddel te lanceren. Het land kan nu enkel rekenen op het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
El Salvador was deze maand het eerst land wereldwijd dat een wet heeft goedgekeurd die van Bitcoin een wettig betaalmiddel maakt, naast de Amerikaanse dollar. De invoering van een nieuwe munt brengt echter de nodige uitdagingen met zich mee, zeker als het om een cryptomunt gaat. Als gevolg daarvan heeft het land hulp gezocht bij het IMF en de Wereldbank.
De reactie van de Wereldbank kwam er snel. ‘Dit is niet iets wat we kunnen steunen gezien de tekortkomingen op het gebied van milieu en transparantie,’ vertelde een woordvoerder van de Wereldbank aan het persagentschap Reuters.
- Bitcoin is berucht om het elektriciteitsverbruik bij het delven, en die energie is vaak afkomstig van vervuilende brandstoffen. El Salvador beweert echter een hernieuwbare en milieuvriendelijke bron te hebben gevonden voor het delven van de cryptomunten: vulkanen. Het is een geothermisch proces dat tot 95MW kan produceren.
- De grootste cryptomunt op de markt beweert zeer transparant te zijn, met transacties die normaal voor iedereen zichtbaar zijn. Maar in werkelijkheid, is het veel ingewikkelder. En dat geeft ruimte voor fraude.
‘Wij zijn vastbesloten El Salvador op vele manieren bij te staan, onder meer wat betreft monetaire transparantie en regelgevingsprocessen’, liet de Wereldbank weten.
IMF
Het IMF heeft nog geen definitief antwoord gegeven. De Salvadoraanse minister van Financiën Alejandro Zelaya zei dat de onderhandelingen met het IMF vlot verlopen en dat de VN-organisatie ‘niet tegen’ de Salvadoraanse plannen was om Bitcoin in te voeren.
Het IMF zei echter ook dat ‘de aanvaarding van bitcoin als wettig betaalmiddel een aantal macro-economische, financiële en juridische problemen met zich kan meebrengen die moeten onderzocht worden.’ Alles hangt dus af van het verkrijgen van een akkoord, aangepast aan het economische programma van het land, met het IMF.
Dankzij de nieuwe wet van El Salvador is Bitcoin meer dan een investering. Maar het document benadrukt ook alle problemen die de invoering van een cryptomunt met zich meebrengt, vooral voor een land met een fragiele economie, zoals El Salvador. (ns/lb)
Lees ook: