Wereldbank voorziet 170 miljard dollar financiële hulp en verlaagt groeiverwachting

De Wereldbank bereidt een financieel hulppakket van 170 miljard dollar (158 miljard euro) voor om de opeenvolgende crises op te vangen. Dat zei David Malpass, voorzitter van de bank. Het groeicijfer voor de wereldeconomie 2022 werd ook verlaagd van 4,1 procent naar 3,2 procent.

“In de komende weken verwacht ik met onze raad van bestuur een nieuwe crisisresponsenveloppe van ongeveer 170 miljard dollar voor 15 maanden te bespreken, die april 2022 tot en met juni 2023 zal bestrijken”, aldus Malpass in een toespraak.

De volgende drie maanden zou ongeveer 50 miljard dollar van dat geld beschikbaar worden gesteld. Gedurende het jaar dat daarop volgt, wordt nog eens 120 miljard dollar verstrekt.

Hoge import- en exporttarieven

De voorzitter van de Wereldbank zei dat duurdere voedingsmiddelen en energie, hogere rentetarieven, de oorlog in Oekraïne en de lockdowns van China de groei van de wereldeconomie serieus zullen inperken. De bank stelt zijn verwachtingen van dit jaar bij tot 3,2 procent groei, komende van de 4,1 procent groei die in januari werd voorspeld.

De wereldhandel heeft nog steeds te kampen heeft met quota, hoge importtarieven, hoge exporttarieven, dure subsidiëring van voedselprijzen en zelfs exportverboden voor voedselproducten, volgens Malpass. “Daar moet een eind aan komen. De internationale gemeenschap moet onmiddellijk de noodhulp voor voedselonzekerheid opvoeren en de sociale vangnetten helpen versterken.”

De Wereldbank maakt daarom 17 miljard dollar per jaar vrij om voedselzekerheid te versterken.

Uit een eerdere prognose van de Wereldbank blijkt dat het bbp van Oekraïne in 2022 met 45,1 procent zal dalen. Er wordt daarom bijna 1 miljard dollar vrijgemaakt voor het land, bovenop 1,5 miljard dollar om essentiële overheidsdiensten te ondersteunen.

De steun voor de strijd tegen COVID-19 beheerst nog steeds de gemoederen. Dit jaar verwacht de Wereldbank 11 miljard dollar uit te trekken voor de aankoop en inzet van vaccins, voor 81 landen.

IMF

Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt haar groeiprognoses naar beneden. “Wij schatten dat de recente schuldenlast het economisch herstel in de geavanceerde economieën de komende drie jaar met gemiddeld 0,9 procent van het bbp kan vertragen en in de opkomende markten met gemiddeld 1,3 procent”, zegt het de organisatie in haar blog.

Die vertraging is volgens het IMF te wijten aan een wereldwijde particuliere schuld die in 2020 met 13 procent van het bruto binnenlands product is gestegen, sneller dan tijdens de wereldwijde financiële crisis en bijna even snel als de overheidsschuld.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.