Wereldbank: Oekraïense economie krimpt dit jaar met de helft

De Wereldbank schat dat de Oekraïense economie dit jaar met 45,1 procent zal krimpen. “De Russische invasie betekent een zware klap voor de Oekraïense economie en heeft enorme schade toegebracht aan de infrastructuur.”

De regio Europa en Centraal-Azië krijgt in 2022 te maken met een economische krimp van 4,1 procent. Dat blijkt uit een recent rapport van de Wereldbank. Het zwaarst getroffen land is daarbij niet verbazend Oekraïne, dat zijn economie met bijna de helft zal zien krimpen. Minder dan een maand voor de Russische invasie voorspelde de centrale bank van Oekraïne nog een groei van 3,4 procent.

“De productie is gewoon aan het instorten”

De diepe humanitaire crisis die door de oorlog in Oekraïne is veroorzaakt zal volgens de Wereldbank waarschijnlijk een van de meest blijvende erfenissen van het conflict zijn.

“De omvang van de humanitaire crisis die door de oorlog is ontketend, is ontstellend. De Russische invasie betekent een zware klap voor de Oekraïense economie en heeft enorme schade toegebracht aan de infrastructuur”, aldus Anna Bjerde, vicevoorzitter van de Wereldbank voor de regio Europa en Centraal-Azië.

“Oekraïne heeft onmiddellijk massale financiële steun nodig”, zegt Bjerde. “Het land worstelt om zijn economie en de regering draaiende te houden en om zijn burgers te steunen die lijden en het hoofd moeten bieden aan een extreme situatie.”

Alexander Rodnyansky, de economische adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, zegt aan de BBC dat er voorlopig geen cijfer te plakken is op de “enorme verwoestingen van wegen, bruggen en infrastructuur”.

Ook de verstoringen in vitale voedsel- en energievoorziening is niet te overzien. “De productie is gewoon aan het instorten”, zegt Rodnyansky.

Levensstandaard Rusland voorgoed aangetast?

De economieën van de Oost-Europese landen Wit-Rusland, Kirgizië, Moldavië en Tadzjikistan krijgen dit jaar ook zware klappen. De groeiprognoses voor alle economieën zijn naar beneden bijgesteld als gevolg van overloopeffecten van de oorlog.

De golf van vluchtelingen uit Oekraïne naar de buurlanden overschaduwt eerdere vluchtelingencrises. De Wereldbank bereidt daarom operationele steunprogramma’s voor de Oekraïense buurlanden voor om aan de toegenomen financieringsbehoeften als gevolg van de vluchtelingenstromen te voldoen.

Ook Rusland zou dit jaar in een recessie vervallen, aldus de Wereldbank. Daar zou de economie in 2022 met 11,2 procent doen inkrimpen. Voor de oorlog werd voor Rusland nog een groei van 3 procent voorspeld.

De versnelde energieonafhankelijkheid van Europa zou permanente gevolgen kunnen hebben voor de Russische economie. De Russen zullen een “aantal van hun markten voorgoed kwijtraken”, zegt David Malpass, president van de Wereldbank, aan de BBC. De levensstandaard in Rusland zou erdoor fors worden aangetast, omdat de waarde van de roebel stevig zal dalen door de stijgende inflatie.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20