Wereldbank meet 55 miljard euro materiële schade in Oekraïne, moet Rusland hiervoor opdraaien?

De totale fysieke schade die de Oekraïense infrastructuur moest lijden door de Russische invasie, is opgelopen tot minstens 60 miljard dollar (55,2 miljard euro). Dat zijn de schattingen die de Wereldbank donderdag bekendmaakte.

De start van de Russische invasie in Oekraïne ligt al bijna twee maanden achter ons. Sindsdien worden Oekraïense steden dagelijks bestookt met hevige bombardementen. Beelden uit steden zoals Marioepol en Charkov tonen een totale puinhoop van vernieling.

60 tot 100 miljard dollar

De Wereldbank heeft een poging gedaan om een cijfer te plakken op het kostplaatje van die fysieke schade. Tijdens een conferentie werd bekendgemaakt dat de schade ondertussen al zo’n 60 miljard dollar (55,2 miljard euro) zou bedragen. “Uiteraard is de oorlog nog steeds gaande”, zegt de voorzitter van de Wereldbank David Malpass. “Dus de kosten blijven oplopen.”

Ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky kwam zijn zegje doen op de conferentie via een videotoespraak. Volgens Zelensky ligt de ware schade nog een pak hoger. De Oekraïense minister van Infrastructuur Oleksandr Kubrakov zei maandag aan Reuters dat zo’n 30 procent van de Oekraïense infrastructuur klappen heeft moeten incasseren. Dat is goed voor een bedrag van 100 miljard dollar (92,2 miljard euro). Ook de Verenigde Naties maakten een gelijkaardige schatting.

Zelensky liet de aanwezigen weten dat Oekraïne zo’n 7 miljard dollar (6,45 miljard euro) per maand nodig heeft om te compenseren voor de economische schade die de invasie veroorzaakt. “En we zullen honderden miljarden nodig hebben om alles later te heropbouwen”, sprak hij.

De Russen betalen

Om de heropbouw van Oekraïne te bekostigen, moet volgens Zelensky gebruik gemaakt worden van de Russische activa die momenteel bevroren staan door de internationale sancties. Bovendien moet Rusland uit alle internationale financiële instituten gezet worden, waaronder de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Amerikaans minister van Financiën Janet Yellen liet weten dat “naar Rusland kijken om op een of andere manier een deel bij te dragen aan wat nodig is om Oekraïne te heropbouwen” iets is dat nagevolgd moet worden.

Wel wees Yellen erop dat het voorlopig een stap te ver is om Russische reserves te gebruiken die momenteel vaststaan op Amerikaanse rekeningen. “Voor zo’n beslissing moet je voorzichtig alle mogelijke gevolgen overwegen”, zei de minister. “Het is niet iets waar ik maar lichtjes over wil gaan.” Volgens Yellen is eerst beraadslaging nodig met alle internationale partners voor zo’n “significante stap” gemaakt kan worden.

Nieuw Marshallplan

Terwijl de schade aan de Oekraïense infrastructuur al torenhoog is, doet de totale economische achterstand die het land door de oorlog opliep nog een stevige scheut erbovenop. Denys Shmyhal, de Oekraïense eerste minister die ook de conferentie bijwoonde, zegt dat het bbp van het land er met zo’n 30 tot 50 procent op achteruit kan gaan. Dat zou een totaal verlies betekenen van 560 miljard dollar (516,4 miljard euro).

Volgens Shmyhal zal een nieuw soort Marshallplan nodig zijn om de Oekraïense economie terug in het zadel te krijgen na de oorlog.

(am)

Meer