Yellen: “De VS gaan nog eens 500 miljoen dollar geven aan Oekraïne zodat het zijn overheidstaken kan voortzetten”

Na een eerdere schenking van 500 miljoen dollar zullen de Verenigde Staten nog eens 500 miljoen dollar schenken aan Oekraïne. Dat laat Janet Yellen, Amerikaans minister van Financiën, weten. Het geld is bedoeld om Oekraïne in staat te stellen zijn cruciale overheidstaken voort te zetten.

Terwijl de oorlog in Oekraïne voortduurt, maken de Verenigde Staten extra geld vrij om het land te helpen. Yellen heeft donderdag tijdens een persconferentie gezegd dat haar land 500 miljoen dollar zal schenken zodat Oekraïne zijn overheidstaken niet hoeft te staken.

Steun op lange termijn

“We zijn van plan om deze directe hulp zo snel mogelijk in te zetten”, zei Yellen. “We weten dat dit slechts het begin is van wat Oekraïne nodig zal hebben om weer op te bouwen, en ik ben vastbesloten om samen te werken met het Congres en onze internationale bondgenoten en partners om ervoor te zorgen dat we ook op middellange en lange termijn steun blijven verlenen.”

De financiële steun van de Verenigde Staten zal Oekraïne helpen om de overheidssalarissen en pensioenen te betalen en sociale programma’s te financieren die nodig zijn om een verergering van de humanitaire crisis, veroorzaakt door de Russische invasie, te voorkomen.

Die 500 miljoen dollar komt bovenop de 500 miljoen dollar die de Amerikaanse president Joe Biden in maart al had beloofd. Yellen zei dat de regering-Biden voor de 1 miljard dollar aan steun een aanvullend begrotingsverzoek bij het Congres moet indienen en dat ze vastbesloten was om de wetgevers om verdere hulp voor Oekraïne te vragen.

15 miljard dollar

De Oekraïense regering liet onlangs weten dat het maandelijks zo’n 5 miljard dollar aan financiële steun nodig heeft om de economie draaiende te houden. Kristalina Georgieva, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zei woensdag dat die ramingen kloppen. “Oekraïne heeft dan ook 15 miljard dollar nodig om de komende drie maanden te overbruggen”, klonk het. “Dit financiële gat kan het best worden gedicht door te vertrouwen op subsidiefinanciering.”

De Wereldbank schatte vorige week dat de helft van de Oekraïense bedrijven gesloten is; de rest opereert ver onder zijn capaciteit. Volgens het instituut zal het bbp van Oekraïne dit jaar met 45 procent afnemen als de oorlog daar voortwoedt.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20