Welke onderdelen mogen niet ontbreken op je cv?

Een van de belangrijkste tools bij het vinden van een nieuwe job is het curriculum vitae. Om het maximale uit je sollicitatie te halen, heb je een ijzersterk cv nodig. De juiste indeling, een professionele lay-out en uiteraard een krachtige boodschap. Hoewel elk cv anders is, zijn er een aantal onderdelen die zeker niet mogen ontbreken. Welke dat zijn, lees je hier.

De opbouw van je cv

Tijdens de sollicitatieprocedure maakt de recruiter of werkgever een selectie van cv’s die het best aansluiten bij de vacature. Er zijn een aantal onderdelen die op elk cv terug moeten komen. Zo kan er niet alleen getoetst worden of de kandidaat past, maar is het ook makkelijker om een vergelijking te maken met andere kandidaten. 

De volgende onderdelen zijn onmisbaar op je cv:

 • Personalia
 • Persoonlijk profiel
 • Werkervaring
 • Opleiding
 • Vaardigheden

Personalia

Een cv kan niet zonder persoonlijke gegevens. Zet je er geen contactgegevens op dan kan een toekomstige werkgever je niet contacteren en je eventueel uitnodigen voor een gesprek. Naast je telefoonnummer en e-mailadres vermeld je uiteraard ook je naam, woonadres en je geboortedatum. Je kunt de personalia eventueel verder aanvullen met je rijbewijs en links naar je social media-accounts.

Persoonlijk profiel

Hoewel het persoonlijk profiel niet verplicht is, is het wel ten zeerste aan te raden dit onderdeel te integreren in je cv. Door in een aantal zinnen meer uitleg te geven over wie jij bent, welke werkwijze je hanteert en wat je ambitie is, geef je direct een goed beeld van jezelf als werknemer. 

Werkervaring

Het onderdeel ‘werkervaring’ is essentieel om op te nemen in je curriculum vitae. Zonder deze informatie kan de werkgever geen inschatting maken of jij geschikt bent voor de job. Schrijf per functie in welke periode je deze hebt vervuld, bij welk bedrijf en wat je takenpakket was. Zelfs als je niet over werkervaring beschikt, kun je dit onderdeel invullen door bijvoorbeeld bijbaantjes op te nemen of stages die je tijdens je studie hebt volbracht.

Opleiding

Naast je werkervaring wil een werkgever ook zien welke opleidingen je hebt gevolgd. Dit onderdeel is dus ook een must op elk cv. Begin altijd met de meest recente opleidingen en ga zo terug in de tijd. 

Vaardigheden

In vrijwel elke vacaturetekst vraagt de werkgever naar bepaalde vaardigheden en competenties. Probeer hier zo goed mogelijk op in te spelen en het gevraagde te laten terugkomen onder het kopje ‘vaardigheden’ op je cv.

Optionele onderdelen voor je cv

Bovenstaand rijtje zijn de onderdelen waarover elk cv moet beschikken. Om je sollicitatie te verrijken of om nog meer op te vallen, kun je ervoor kiezen om ook onderstaande onderwerpen mee te nemen:

 • Zakelijke foto
 • Cursussen en trainingen
 • Nevenactiviteiten
 • Talenkennis
 • Hobby’s en interesses
 • Referenties

Het is aan jou om te bepalen of ze van toegevoegde waarde zijn. Zijn bepaalde onderdelen niet relevant voor de functie waarop je solliciteert? Dan kun je deze gerust weglaten. Je hebt immers alle punten al genoemd die op geen enkel cv mogen ontbreken.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.