Welke landen beschikken over de sterkste paspoorten? België valt net uit de top 3

Elk jaar berekenen verschillende organisaties welke landen de sterkste paspoorten aanbieden. Een nieuwe rangschikking – waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met visumvrij reizen – plaatst België net buiten de top 3.

Het belasting- en immigratieadviesbureau Nomad Capitalist heeft zijn Nomad Passport Index versie 2022 gepubliceerd. Waar de meeste vergelijkbare ranglijsten gewoon rekening houden met het aantal landen dat je zonder visum kunt bezoeken, neemt deze lijst ook andere elementen op in de vergelijking. “Ik denk niet dat visumvrij reizen het enige is dat telt,” zegt CEO Andrew Henderson van Nomad Capitalist, geciteerd door CNBC.

Het adviesbureau houdt rekening met deze factoren:

  • Visumvrij reizen: 50 procent
  • Belastingen voor burgers (fiscale reikwijdte en beperkingen voor paspoorthouders): 20 procent.
  • Mondiale perceptie (hoe landen over de hele wereld worden gezien): 10 procent.
  • Dubbele nationaliteit (mogelijkheid om een dubbele nationaliteit te bezitten, van verboden (bv. China) tot vrij toegestaan (Canada)): 10 procent.
  • Persoonlijke vrijheid (o.a. persvrijheid, overheidstoezicht en verplichte militaire dienst): 10 procent.

Europa is primus van de klas

In vergelijking met de rangschikking van 2021 is de top 10 van dit jaar ongewijzigd gebleven. In volgorde: Luxemburg, Zweden, Ierland, België, Zwitserland, Finland, Portugal, de Tsjechische Republiek, Nederland en Singapore. Onze Luxemburgse buren doen het net iets beter dan Zweden omdat de inwoners aldaar naar één extra land kunnen reizen.

Het is veelzeggend dat 90 procent van de top 10 en bijna 85 procent van de top 30 uit Europese landen bestaat. “Het is opmerkelijk dat landen als Malta, IJsland en Slowakije – plaatsen waar men het niet vaak over heeft als het gaat om de sterkte van paspoorten – zich staande houden tegenover grootmachten als Italië en Duitsland”, aldus Henderson. “Ze staan ook boven landen als het VK, Australië en de VS.”

Welke landen hebben de slechtste paspoorten?

Vanuatu is het zwaarst gezakt in de rangschikking. Dat land is gezakt van de 69e naar de 85e plaats. De daling werd veroorzaakt door de gedeeltelijke opschorting door de Raad van de Europese Unie van zijn visumvrijstellingsovereenkomst met de eilandnatie eerder deze maand. Aanleiding was de bezorgdheid dat Vanuatu’s programma’s voor beleggersburgerschap – waarbij mensen het staatsburgerschap kunnen krijgen in ruil voor investeringen van 130 000 dollar op de eilanden – een bedreiging voor de veiligheid van de EU zouden kunnen vormen.

De “slechtste” paspoorten komen uit Eritrea, Pakistan, Jemen en Irak. De laatste plaats gaat naar Afghanistan.

Henderson merkt tenslotte op dat het feit dat een land goed scoort in deze rangschikking, niet betekent dat veel mensen automatisch zullen proberen er een paspoort te verkrijgen. “Mensen bouwen over het algemeen een ‘paspoortportefeuille’ op om een van de twee volgende redenen: om hun belastingen te verlagen of om een back-up woonplan te hebben. Een Luxemburgs burgerschap zal waarschijnlijk geen van beide groepen dienen”, concludeert hij.

De volledige rangschikking, met details over de scores, is hier te vinden.

(ns, lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20