Welke 5 Europese landen betalen de hoogste pensioenen?

De Amerikaanse krant Christian Science Monitor heeft het pensioensysteem in Europa onder de loep genomen in een poging om de heisa die al een tweetal weken in Frankrijk heerst beter te kunnen begrijpen. De top 5 van meest genereuze pensioenen in Europa werd opgemaakt aan de hand van een studie die de OESO in 2009 vrijgaf. De rangschikking is gebaseerd op het vervangingsinkomen en niet op de leeftijdsgrens, die bij onze zuiderburen zo veel miljoenen mensen op straat lokt.De top-5 ziet er als volgt uit:

5: IJsland

De IJslanders krijgen een pensioen dat overeenstemt met 96,5% van hun gemiddelde inkomen. Op jaarbasis is dat goed voor gemiddeld 35.645 euro. IJslanders gaan op hun 67ste met pensioen en trekken een volledig pensioen na 40 dienstjaren. 8% van het bbp van het eiland is nodig om aan de pensioenverplichtingen te kunnen voldoen.

4: Luxemburg

De Luxemburgers krijgen een pensioen dat overeenstemt met 98,1% van hun gemiddelde inkomen. Op jaarbasis is dat goed voor gemiddeld 39.224 euro. Luxemburgers gaan op hun 65ste met pensioen, al zijn er uitzonderingen op 60 en 57 jaar.  7,2% van het bbp van het Groothertogdom is nodig om aan de pensioenverplichtingen te kunnen voldoen.

3: Denemarken

De Denen krijgen een pensioen dat overeenstemt met 98,7% van hun gemiddelde inkomen. Op jaarbasis is dat goed voor gemiddeld 39.868 euro. Denen gaan op hun 65ste met pensioen (67 vanaf 2027) en hebben recht op een volledig pensioen na 40 dienstjaren. 5,4% van het bbp van Denemarken is nodig om aan de pensioenverplichtingen te kunnen voldoen.

2: Nederland

Onze Noorderburen krijgen een pensioen dat overeenstemt met 105,5% van hun gemiddelde inkomen. Op jaarbasis is dat goed voor gemiddeld 35.645 euro. Nederlanders kunnen op hun 65ste met pensioen (binnenkort 66) en hebben recht op een volledig pensioen na 40 dienstjaren. 5,4% van het bbp van Nederland is nodig om aan de pensioenverplichtingen te kunnen voldoen.

1: Griekenland

De Grieken krijgen een pensioen dat overeenstemt met 110,4% van hun gemiddelde inkomen. Op jaarbasis is dat goed voor gemiddeld 20.685 euro. Grieken kunnen op hun 65ste met pensioen of na 37,5 dienstjaren. 11,5 % van het bbp van Griekenland gaat naar pensioenverplichtingen. Het systeem dreigt te worden onderuitgehaald door de benarde financiële situatie van de Grieken.Markante feiten over het Belgisch pensioenstelsel leest u hier

Meer