Weg naar Formule 1 loopt bij zusterbedrijven Porsche en Audi over een verschillend pad

Het Duitse autoconcern VW Group krijgt met zijn merken Audi en Porsche over enkele tijd in de Formule 1 wellicht uitzicht op een sterke aanwezigheid, maar de twee dochterbedrijven lijken daarbij uiteenlopende trajecten te hebben uitgebouwd. In eerste instantie was gemeld dat de beide constructeurs zich als motorleverancier aan een actieve renstal zouden binden, maar Audi lijkt nu op een grotere rol in de Formule 1 aan te sturen.

Er zou bij Audi immers worden overwogen om een renstal over te nemen. Het is volgens een aantal waarnemers echter twijfelachtig of VW Group akkoord zou zijn dat voor die plannen grote budgetten worden gereserveerd.

Partners

Bij de eerste berichten over een instap van Porsche in de Formule 1 viel al vlug de naam van Red Bull Racing als mogelijke partner. Porsche zou immers een belang kunnen nemen in Red Bull Powertrains om een samenwerking op te zetten voor de ontwikkeling van de nieuwe motor die over enkele jaren zijn opwachting in de Formule 1 moet maken.

Anderzijds werd Audi in de commentaren vooral gelinkt aan de Britse renstal McLaren, maar ook Sauber Alfa Romeo, Williams en Aston Martin werden als mogelijke partners naar voor geschoven.

Volgens een aantal bronnen zou Audi nu echter op een groter engagement in de Formule 1 aansturen. De Duitse autobouwer zou immers een renstal willen overnemen. In dat geval zouden volgens de waarnemers McLaren, Williams en Aston Martin echter als mogelijke partner afvallen, want zij zouden Audi niet de macht willen geven die het Duitse bedrijf zou verwachten. 

Sauber

Hierdoor zou alleen de Zwitserse renstal Sauber, die momenteel onder de vlag van Alfa Romeo in de Formule 1 actief is, als mogelijk doelwit overblijven. Sauber is onder meer door een eerder collaboratie met BMW al vertrouwd met de samenwerking met grote autofabrikanten.

Bovendien heeft Audi in het verleden al bij de ontwikkeling van een racewagen voor uithoudingswedstrijden op de diensten van Sauber beroep gedaan.

De waarnemers merken nog wel op dat Audi zich bij de instap in de Formule 1 opmerkelijk genoeg zou baseren op een motor die eerder door Porsche was ontwikkeld. Porsche gaf dat project echter vier jaar geleden op, maar Audi zou het concept nu mogelijk verder willen ontwikkelen.

De Formule 1 stapt weliswaar over naar duurzame motoren, maar omdat daarbij van synthetische brandstoffen gebruik zal worden gemaakt, kunnen een aantal concepten immers nog altijd worden gebruikt.

(kg)

Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - Robin Van den Bogaert
Gocar.be - David Leclercq
Meer Auto