Tim Berners-Lee, de computerwetenschapper die in 1989 het world wide web uitvond, is hoegenaamd geen fan van het plan dat de cryptowereld heeft voor de toekomst van het internet. De Brit vindt dat we het moeten negeren, want: “in feite is Web3 helemaal niet het web.” Berners-Lee heeft dan ook zijn eigen plan voor een upgrade van het internet.
Uitvinder van het internet heeft nieuw plan: “Schande dat naam Web3 is overgenomen door Ethereum-mensen”
Waarom is dit belangrijk?
Web3 is een term uit de cryptowereld die een hypothetische toekomstige versie van het internet schetst. Dat internet zou meer gedecentraliseerd zijn dan de huidige versie, Web2, en niet gedomineerd worden door een handvol machtige spelers zoals Amazon, Meta, Microsoft en Google. Dat ietwat vage ‘web van de volgende generatie’ zou gebruik maken van cryptotechnologie.De essentie van Berners-Lees kritiek: “Het is eigenlijk een schande dat de naam Web3 is overgenomen door Ethereum-mensen voor de dingen die zij doen met blockchain. In feite is Web3 helemaal niet het web”, stelde Berners-Lee op de ‘Web Summit’-conferentie in het Portugese Lissabon.
Onbevattelijk techjargon
De Brit laakte het gebruik van buzzwords, onbevattelijk techjargon: “Je moet begrijpen wat de termen die we bespreken eigenlijk betekenen.”
- De techlegende zei dat mensen Web3 te vaak verwarren met “Web 3.0”, zijn eigen voorstel om het internet opnieuw vorm te geven, zo bericht de nieuwssite CNBC. Hij zet die update op touw via zijn webdecentralisatieproject ‘Solid’.
- Want: hoewel de wetenschapper de ambitie deelt om onze persoonlijke gegevens uit de greep van Big Tech te halen, is hij er niet van overtuigd dat blockchain, de technologie die ten grondslag ligt aan onder meer de Bitcoin, de oplossing zal zijn.
- “Blockchain-protocollen zijn misschien goed voor sommige dingen, maar ze zijn niet goed voor Solid”, betoogde Berners-Lee. “Ze zijn te traag, te duur en te openbaar. Het opslaan van persoonlijke gegevens moet snel, goedkoop en privé zijn.” Verder klonk het: “Negeer het Web3-spul dat op de blockchain is gebouwd (…). We gebruiken dat niet voor Solid.”
Controle over eigen data
Concreet: De nieuwe start-up van de bedenker van het web, het datakluisbedrijf Inrupt, wil gebruikers de controle geven over hun eigen gegevens, inclusief de manier waarop deze worden geraadpleegd en opgeslagen. Het bedrijf haalde in december 30 miljoen dollar op in een financieringsronde, zo berichtte de techsite TechCrunch.
- Berners-Lee stelt dat onze persoonlijke data in silo’s gestopt worden door een paar Big Tech-platforms, zoals Google en Facebook, die ze gebruiken om ons “in hun platformen op te sluiten”.
- “Het resultaat is een ‘big data race’ waarbij de winnaar het ene bedrijf is dat de meeste gegevens controleerde en de verliezers waren alle anderen”, aldus de Engelsman. Inrupt wil dit probleem op verschillende manieren het hoofd bieden.
- Het basisidee van Solid is dat persoonlijke gegevens niet meer bij de techtitanen zitten, maar opgeslagen worden in gedecentraliseerde datakluizen. De gebruiker beslist dan telkens zelf welke app toegang mag krijgen tot welke persoonlijke data.
- Daarvoor biedt Solid onder meer de functie van ‘login-ID’s’ aan, waarmee surfers op het web de keuzemogelijkheid krijgen om gegevens met bepaalde anderen te delen.
- Ook ons land speelt overigens een rol in de totstandkoming van de technologie. Zo bundelen enkele onderzoeksgroepen van de UGent, de VUB, de KU Leuven en Imec de krachten in SolidLab Vlaanderen. Ze zullen onder meer gebruiksvriendelijke verbindingen tussen de datakluizen en burgers, ondernemingen en apps ontwerpen.
(bg)