Vlaanderen bouwt mee aan Solid: persoonlijke digitale kluizen die data-almacht van Big Tech moeten inperken

Het interuniversitaire onderzoekscentrum Imec kondigt de oprichting aan van SolidLab Vlaanderen. Dat zal een digitaal ecosysteem helpen bouwen rond Solid, het ambitieuze privacyproject van Tim Berners-Lee, de co-uitvinder van het internet.

Het basisidee van Solid is dat persoonlijke gegevens niet meer bij Google, Facebook of een andere techreus zitten, maar opgeslagen worden in gedecentraliseerde datakluizen. De gebruiker beslist dan telkens zelf welke app toegang mag krijgen tot welke persoonlijke data.

Professor Ruben Verborgh (Imec/UGent) is al jaren een van de dichtste medewerkers van Tim Berners-Lee rond dit project. Berners-Lee, die Solid wereldwijd hoopt te lanceren via het datakluisbedrijf Inrupt, is als medebedenker van het world wide web een levende legende in de technologiewereld.

“Het idee achter Solid is om apps en data van elkaar los te koppelen”, verduidelijkt Imec. “Data zitten dan niet meer opgesloten bij een handvol grote spelers, maar worden ingezet als herbruikbare grondstof door alle organisaties die je in vertrouwen neemt. Het opnieuw gelijk trekken van het speelveld opent enorme opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven.”

7 miljoen euro

Enkele onderzoeksgroepen van de UGent, de VUB, de KU Leuven en Imec bundelen de krachten in SolidLab Vlaanderen. Ze zullen onder meer gebruiksvriendelijke verbindingen tussen de datakluizen en burgers, ondernemingen en apps ontwerpen.

“In tegenstelling tot de verwarrende privacyvragen, de cookie- en consentboodschappen die mensen vandaag krijgen als ze een website bezoeken, moet het onderliggende systeem duidelijk aantonen welke data wel of niet gedeeld worden”, klinkt het.

De Vlaamse regering investeert 7 miljoen euro voor de eerste twee jaar van het vierjarige project. SolidLab zal nauw samenwerken met het agentschap Digitaal Vlaanderen en met het Vlaamse datanutsbedrijf dat dit voorjaar wordt opgericht.

Toepassingen

Imec geeft in zijn persbericht enkele toepassingsmogelijkheden:

  • Door Solid te koppelen aan het Burgerprofiel hoef je de gegevens die lokale besturen nodig hebben voor administratieve doeleinden slechts één keer op te slaan in een eigen datakluis. Wanneer je vervolgens wordt gevraagd naar rijksregisternummer, geboortedatum, adres, diploma’s, loopbaan of leningen, kan je alle velden automatisch laten invullen.
  • Solid kan je ook controle geven over het kijkprofiel dat de openbare omroep aan het opbouwen is en je zou er bovendien voor kunnen kiezen om die data te delen met andere streamingdiensten.
  • Of je zou verschillende routeplanningapps kunnen laten werken op de mobiliteitsgegevens die je hebt opgeslagen in jouw datakluis.
  • En voor doeleinden rond gepersonaliseerde gezondheidszorg zou je zowel je klinische data als data van fitness tracking-toestellen kunnen verzamelen en kiezen met wie je die wil delen.

“SolidLab zal een belangrijke rol spelen bij het onderzoeken van nieuwe vragen die zich stellen naarmate Solid-ecosystemen over de hele wereld opschalen”, zegt Tim Berners-Lee in het communiqué. “Inrupt kijkt ernaar uit om samen te werken met SolidLab, in Vlaanderen en daarbuiten.”

(mah)

Meer