‘We zitten in de moeder aller bubbels,’ zegt de CEO van de grootste bank van zuid-west Duitsland

‘Risico’s zijn niet langer ingeprijsd en investeerders worden niet betaald voor de risico’s die ze nemen. Dit geldt voor alle soorten beleggingen. De aandelen- en obligatiemarkten zitten in ‘de moeder aller bubbels’. Dit kan niet blijven duren. Of toch niet lang. Wanneer het zal beginnen rommelen weet ik niet, maar dat het zal gebeuren wel.’

Dat heeft Hans-Jörg Vetter, de CEO van de Duitse bank LBBW (Landesbank Baden-Württemberg), gezegd ter gelegenheid van de presentatie van de jaarresultaten.

De LBBW baat spaarbanken uit doorheen de Duitse deelstaten van Baden-Württemberg, Rijnland-Westfalen en Sachsen. Met 266 miljard euro onder beheer en 11.000 werknemers is de LBBW de grootste bank in het zuidwesten van Duitsland. Ze heeft haar hoofdkantoor in Stuttgart.

Vetter weet waarover hij spreekt, want tijdens de financiële crisis moest de LBBW met belastinggeld worden gered. Vetter werd in 2009 aangesteld om orde op zaken te stellen en vond dat de bank zich had bezondigd aan het nemen van buitensporige risico’s.

Nog volgens Vetter kunnen banken nog amper geld verdienen met leningen vanwege de lage rente en de hevige concurrentie op de leningmarkt.

‘Er zijn te veel banken in Duitsland en Europa,’ zei Vetter: ‘alle gaan ze achter middelgrote bedrijven aan en de prijzen voor leningen zijn te laag.

Verder staat een nieuwe generatie jongeren op die opgroeit met het gegeven dat spaargeld niets opbrengt, dus waarom zouden jongeren geld sparen? Banken zullen dan te weinig spaargeld toevertrouwd krijgen en dat geld dan niet in de economie kunnen pompen onder vorm van leningen.’

Vetter besloot door te zeggen dat hij vreest dat de gevolgen van het huidige Europese schuldenfinancieringssysteem pas op middellange en lange termijn duidelijk zullen worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20