‘We kunnen koala’s redden met gezichtsherkenning’

Onderzoekers in Australië experimenteren met gezichtsherkenningstechnologie om koala’s in het oog te houden om zo de afnemende populatie te helpen beschermen.

Een team van AI-wetenschappers van de Griffith-universiteit in Queensland is camera’s aan het trainen om koala’s te herkennen wanneer ze oversteekplaatsen gebruiken. Die zijn speciaal ontworpen om de dieren veilig over of onder de openbare wegen te leiden. 

Via deze beelden hopen ze een beter inzicht te krijgen in de manier waarop de buideldieren de oversteekplaatsen gebruiken en of deze verplaatst moeten worden om botsingen te vermijden.

‘Voorheen werden camera’s opgesteld om de koala-oversteekplaatsen in de gaten te houden, maar elke opgenomen video moest vervolgens handmatig worden gecontroleerd om te zien of de gefilmde dieren die de oversteekplaatsen gebruikten, koala’s of andere diersoorten waren’, verklaart professor Jun Zhou (Griffith University), die het project leidt.

Uitdaging

Nu artificiële intelligentie zich de afgelopen tien jaar snel heeft ontwikkeld, is de technologie volgens Zhou krachtig genoeg om koala’s te onderscheiden van andere dieren. Meer nog: de onderzoekers zullen met behulp van gezichtsherkenning individuele koala’s kunnen herkennen op de beelden. 

‘Dit laatste doel is een hele uitdaging’, geeft Zhou toe, ‘maar we hopen dat het onderzoek en de samenwerking met wildlife-organisaties het mogelijk zullen maken.’ Ook ‘zullen er netwerken van onderling verbonden apparaten worden ingezet, waarbij elk apparaat een camera, een bewegingssensor, een draadloze/mobiele netwerkmodule en een zonnepaneel integreert, in de nabijheid van kruispunten.’

Vervolgens worden de gemaakte beelden doorgestuurd naar een server van de universiteit, waar het AI-systeem de beelden zal analyseren ‘zodat individuele koala’s automatisch kunnen worden opgespoord en herkend’.

Tussen 1997 en 2018 kwamen jaarlijks gemiddeld 356 koala’s in verzorgingshuizen terecht als gevolg van aanrijdingen met voertuigen. Oversteekplaatsen zijn dus een belangrijk aandachtspunt om de koalapopulatie te beschermen.

(lb)

Lees ook: Artificiële intelligentie grote winnaar op kruiswoordraadseltoernooi

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20