Waymo neemt sluiproute naar Europa

Alphabets zelfrijdende autobedrijf, Waymo, komt naar Europa. Nu heeft Waymo ook een Britse start-up gekocht en staat het met één teen op het continent.

In de Verenigde Staten is Waymo al enige tijd actief, het bedrijf heeft daar enkele testtrajecten in Phoenix, Arizona. Hoewel de echte volledige autonome wagen nog een toekomstdroom is, lonkt ook Europa al.

Menselijk gedrag voorspellen

Daarom kocht Waymo Latent Logic, een bedrijf uit Oxford. Volgens Waymo maakt Latent Logic simulaties van menselijk gedrag. Met die kennis kan Waymo beter voorspellen hoe auto’s moeten reageren op menselijk gedrag.

Waymo heeft een deal in Parijs om voor de Olympische Spelen van 2024 een bepaald traject van de luchthaven naar het Olympisch stadion van zelfrijdende auto’s te voorzien. Sowieso zal de Alphabet-dochter dus snel op Europese grond komen.

Zelfrijdende auto’s in Europa

De aankoop van Latent Logic is daarbij een logische stap. Het is wel een stap te ver om te stellen dat Alphabet nu wielen op Europese grond zet. De knowhow mag dan in Britse handen zitten, daarmee zijn de Europese wegen nog niet klaar voor zelfrijdende auto’s.

Latent Logic komt uit de universiteit van Oxford. Het bedrijf ontstond in 2017. Hoeveel Waymo betaalt voor het bedrijfje is niet bekend. Latent Logic komt wel volledig in handen van Alphabet, zowel infrastructuur als personeel blijven behouden.

Meer