Watermuur kerncentrale Fukushima wordt hoger dan gepland

De kerncentrale Fukushima Daiichi in het noordoosten van Japan zal uiteindelijk met een hogere waterkering tegen een mogelijke toekomstige overstroming worden beschermd. Dat staat in de plannen die Tokyo Electric Power Company (Tepco), uitbater van de vernielde kerncentrale, heeft opgesteld om nieuwe nucleaire incidenten in de toekomst te vermijden.

De kerncentrale van Fukushima werd negen jaar geleden door reuzengolven van een tsunami in de Stille Oceaan vernield.

Zeebeving

Om gelijkaardige rampen in de toekomst te vermijden, werd onder meer beslist om de getroffen centrale met een waterkering voor mogelijke nieuwe tsunami’s in de toekomst te beschermen. Tepco wil die muur nu echter hoger optrekken dan eerder was voorzien. Oorspronkelijk was een constructie met een hoogte van elf meter gepland, maar in de nieuwe plannen wordt gewag gemaakt van een hoogte van zestien meter.

De beslissing is een reactie op simulaties die een Japanse regeringscommissie in april over mogelijke toekomstige dreigingen voor de kerncentrale had opgezet. Daar werd bekeken welke impact een tsunami na een zeebeving in de buurt van de Japanese Trench in de Stille Oceaan zou kunnen hebben.

Tepco leidde uit die berekeningen af dat Fukushima Daiichi mogelijk door golven met een hoogte tot 14,1 meter zouden kunnen worden getroffen. Op sommige punten zou zelfs een hoogte van 15,3 meter kunnen worden gemeten.

Momenteel wordt aan de kustzijde van de kerncentrale een zeewering met een hoogte van elf meter gebouwd. Op de meest gevoelige plekken is al een muur van 12,8 meter opgetrokken.

Tepco heeft nu beslist om nog een bijkomende zeewering met een hoogte van 16 meter te voorzien om de site tegen dreigende overstromingen maximaal te beschermen. De werken zouden over tweeënhalf jaar moeten zijn afgerond.

Afvalwater

De waterkering tegen tsunami’s is één van de beschermende maatregelen die Tepco heeft voorzien om de ontmanteling van de fabriek op een veilige manier te laten verlopen.

Onder meer worden momenteel de toegangen tot de reactorgebouwen dichtgemaakt. Op hoger gelegen terreinen werden voertuigen met generatoren geplaatst om de voorraad gebruikte splijtstoffen op de site te blijven koelen.

Op de site van de kerncentrale zijn momenteel bijna duizend tanks met radioactief afvalwater opgeslagen. Het bedrijf benadrukt dat tsunami’s deze tanks, die eveneens op een hoger gelegen terrein zijn ondergebracht, nooit zullen kunnen bereiken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20