Wat zegt Zelensky aan Belgische Parlementairen?

De Kamer is een beetje laat. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft er al een hele rij landen op zitten, van Nederland, over Frankrijk tot het VK, de VS en het Europese Parlement zelfs. Telkens krijgt hij staande ovaties. Vanmiddag dus ook. En telkens past hij zijn boodschap netjes aan, aan het land dat hij toespreekt.

  • Het moet gezegd: hij is niet altijd bepaald subtiel. Zo gaf Zelensky de Duitse Bondsdag een bolwassing omdat ze te traag en te aarzelend zijn in Duitsland, in hun houding ten opzichte van Rusland. En in Israël, tegenover de Knesset, vergeleek hij de oorlog in Oekraïne met de Holocaust: not done bij de Israëli’s.
  • Maar het is het handelsmerk van de acteur-president: geen blad voor de mond. België mag zich dus een reprimande verwachten, mogelijks over de Antwerpse diamantbusiness, of over de onwil om naar een totale energieboycot te gaan voor Rusland. Of misschien een verwijzing naar het verouderde oorlogsmateriaal dat we leverden, wie weet?
  • Hoe dan ook, het maakt de zitting vanmiddag extra speciaal. Want voor een keer zijn ook de leden van de Senaat uitgenodigd, net als de voorzitters van alle andere Parlementen én de minister-presidenten van de gemeenschappen en gewesten. De vraag is of die ook komen opdagen, want het blijft wel een federale show.
  • Eerst mag Kamervoorzitster Éliane Tillieux (PS) een vijftal minuten spreken, zij leidt Zelensky in. Dan wordt het Oekraïense volkslied op cello en viool gespeeld, dan is het aan de president. En de eerste minister krijgt het laatste woord, nog eens vijf minuten, in een repliek.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20