Van Langenhove stapte in februari van dit jaar uit de fractie van Vlaams Belang in de Kamer, waar hij naar eigen zeggen ook al als ‘onafhankelijke’ zetelde. Dat laatste was de facto en de jure niet zo: hij werd door de diensten en het Kamerreglement gewoon als lid van het Vlaams Belang beschouwd.
- Maar zo bouwden Van Langenhove en het Vlaams Belang met kopman Tom Van Grieken wel meer afstand tussen elkaar, waardoor de partij uit het juridische vaarwater kan blijven waar het voormalige Kamerlid zich in bevindt. Vraag is in hoezeer het proces dat morgen van start gaat tegen hem ook zal afstralen op het Belang, waar hij in 2019 nog lijsttrekker van was in Vlaams-Brabant.
- De aanklacht is niet min voor de correctionele rechtbank: racisme, negationisme en wapenbezit. Hij wordt beschouwd als de ‘eindbaas’ van de extreemrechtse vereniging Schild & Vrienden en zo verantwoordelijk geacht voor de ontspoorde berichten in de Facebook- en discordgroep, vindt het gerecht.
- Van de 65.000 onderzochte berichten, is 1 op 10 beledigend, 1 op 100 zeer beledigend en 1 op 35 discriminerend, schrijft Het Laatste Nieuws. Alleen maar ‘memes’, allemaal om te lachen, vinden Dries Van Langenhove en zijn trawanten. Aanzetten tot haat, vindt het gerecht.
- Opvallend daarbij is de negationismeklacht. Het parket vond namelijk geen bewijzen waaruit blijkt dat Van Langenhove berichten plaatste die de holocaust ontkennen. Hij moet zich verantwoorden omdat hij “de eindverantwoordelijke was van al die groepen en dat hij geen enkele poging deed om de berichten te blokkeren”. Dat Van Langenhove de leider was, zorgde volgens het parket voor een sfeer van collectief fanatisme dat aanzette tot de verspreiding van de beelden. Een brede interpretatie dus, van die negationismewet, die altijd op gespannen voet heeft gestaan met het recht op vrije meningsuiting.
- Ook voor de wapenklacht heeft Van Langenhove een verklaring. Speurders vonden op de computer van Van Langenhove foto’s waarop hij pepperspray te koop aanbood. Volgens Van Langenhove was dit dan weer enkel om te testen of de Staatsveiligheid hem in de gaten hield.
- Van Langenhove riskeert in totaal wel 7 jaar cel. De racismeklacht kan Van Langenhove maximum een jaar cel kosten, idem voor de negationismeklacht. Voor het wapenbezit is ernstiger, dat kan tot 5 jaar zijn.