In Noord-Korea werd, onder toeziend oog van dictator Kim Jong-un, de eerste intercontinentale ballistische raket in vijf jaar tijd gelanceerd. De Hwasong-17 is hét nieuwste militaire speeltje van de dictator, het zijnde wel een verboden speeltje. De test werd echter maar lauwtjes onthaald bij de Amerikanen, die prompt nieuwe sancties aankondigden tegen Noord-Korea.
De rakettest leek wel uit één of andere slechte oorlogsfilm: Een gigantische raket, aan de hand van foto’s geschat op 26 meter lengte, werd met behulp van een transporter erector launcher naar de lanceerplaats gebracht, verticaal gezet en de lucht in geschoten. Dit alles onder het toeziend oog van Kim Jong-un, die voor de gelegenheid verkleed was in ware Top Gun-stijl.
De Hwasong-17 is de nieuwste telg van de Hwasong-familie, een serie ballistische raketten van het Noord-Koreaanse leger. Het is meteen ook de grootste intercontinentale raket waar het kleine communistische staatje over beschikt. Hwasong-17 heeft echter een hoop cijfers die bij westerse landen, en dan vooral de VS, voor enige onrust zorgt.
Reikwijdte
Tijdens de test werd de Hwasong, het Koreaanse woord voor Mars, zo’n 6000 kilometer hoog geschoten, waarmee het in de exosfeer, de buitenste laag van de dampkring vloog. De raket landde uiteindelijk op zo’n 1.100 kilometer van de lanceerplaats, en viel in de wateren rond Japan. De raket zou echter een reikwijdte hebben van 13.000 kilometer, waarmee zo goed als elke stad in de VS binnen het bereik van Noord-Korea komt.
Daarnaast is ook de wapencapaciteit iets wat experten enigszins zorgen baart. De Hwasong-17 kan een gigantische kernkop vervoeren, en zou zelfs de capaciteit hebben om verschillende MRV’s te vervoeren. Deze multiple independent re-entry vehicles zijn kleinere raketten, die vanop de raket kunnen worden gelanceerd en elk richting een eigen doel kruisen. Het systeem is vergelijkbaar met een clusterbom, maar dan op veel grotere schaal.
De onthulling van de Hwasong-17 verschaft ook duidelijkheid over eerder raketlanceringen van Noord-Korea. De afgelopen maanden werd regelmatig een projectiel de lucht in geschoten, naar wat voor soort projectielen het waren hadden andere landen het raden naar. Nu delen functionarissen uit Zuid-Korea en de VS mee dat de raketlanceringen van 27 februari en 5 maart waarschijnlijk onderdelen van de Hwasong betrof.
De lancering legt opnieuw druk op de onderhandelingen tussen de VS en Noord-Korea, waarbij de Amerikanen proberen de race van Kim Jong-un naar de nieuwste, grootste en gevaarlijkste kernraketten te temperen. Nu heeft de VS nieuwe sancties aangekondigd tegen zes organisaties en personen, één uit China en de rest uit Rusland en Noord-Korea, die betrokken zijn bij het Noord-Koreaanse raketprogramma.
Japan en Zuid-Korea kondigden al aan de zaak aan te kaarten bij de volgende VN-veiligheidsraad. De ballistische rakettesten van Noord-Korea zijn namelijk verboden volgens een VS-resolutie. Toch wordt er amper ingegrepen, aangezien ook Rusland en China, twee nauwe bondgenoten van Kim Jong-un, ook lid zijn van de Veiligheidsraad