Wat verandert er voor jouw geld in september?

Het nieuwe schooljaar gaat volgende week van start. Vanzelfsprekend brengt september dan ook een aantal wijzigingen met zich mee voor de schoolgaande kinderen. Ook voor jouw budget veranderen er wederom enkele zaken.

Wijzigingen in het onderwijs

We starten met een klein overzicht van wat er allemaal verandert in het onderwijs:

 • Vanaf dit schooljaar worden CLB’s niet langer verplicht betrokken bij elke beslissing om leerlingen een jaar te laten overdoen. Dat is nu de volledige verantwoordelijkheid van de klassenraad.
 • Het aantal opleidingen in het hoger onderwijs waarvoor een niet-bindende toelatingsproef verplicht is, wordt dit academiejaar uitgebreid. Voortaan moet je ook voor deze bacheloropleidingen zo’n proef afleggen: farmaceutische wetenschappen, wiskunde, fysica, sterrenkunde en bio-ingenieurswetenschappen.
 • Er zijn meer psychologen aanwezig op school. Ze kunnen onder meer groepssessies aanbieden.
 • Leerlingen die jonger zijn dan 5 jaar kunnen vanaf dit schooljaar al starten in het lager onderwijs, als ze een gunstig advies krijgen van de klassenraad of van het CLB. Ook de minimumleeftijd voor het behalen van het getuigschrift basisonderwijs valt weg.
 • Scholen in het basisonderwijs en het eerste jaar van het secundair onderwijs die niet voldoende plaats hebben om alle leerlingen in te schrijven, moeten verplicht leerlingen digitaal laten aanmelden om ze te kunnen weigeren op basis van capaciteit.
 • Er verandert ook iets voor wie de ambitie heeft om leerkracht te worden. Beginnende leerkrachten die nog geen pedagogisch diploma hebben, kunnen vanaf 1 september een lerarenbonus krijgen.

Het doek valt over Rabobank

De internetbank Rabobank.be neemt op 1 september definitief afscheid van ons land. De bank zal dan alle rekeningen afsluiten. Rabobank.be heeft intussen al de spaar- en termijnrekeningen stopgezet. De deposito’s van de klanten die de afgelopen maanden geen actie hebben ondernomen staan nu op de zichtrekening bij de internetbank, maar die verdwijnen nu dus ook. Er zouden nog zo’n 29.000 klanten een rekening hebben. Voor de geleidelijke stopzetting van de Belgische activiteiten waren dat er 211.000. In totaal staat er nog 43 miljoen euro, tegenover 6,4 miljard euro vroeger, op die rekeningen.

Het geld dat op 1 september nog op die zichtrekeningen staat, zal Rabobank.be overdragen aan de Deposito- en Consignatiekas (DCK). Die overheidsinstantie zal dan je geld beheren. Het geld is tot 30 jaar na de overdracht beschikbaar. Om het geld terug op te eisen kan je contact opnemen met de DCK via het mailadres info.cdcdck@minfin.fed.be. De overheidsdienst probeert vervolgens binnen de 30 dagen het kapitaal over te maken.

Goedkoper verbouwen

Je kan vanaf volgende maand in Vlaanderen een renteloze renovatielening aanvragen via “Mijn VerbouwLening.” Je kan zo tot 60.000 euro lenen om een renovatie aan je woning te financieren. Het krediet blijft renteloos zolang de wettelijke rente de kaap van 3 procent niet rondt. Het doel van die lening is om kwaliteit en de energieprestaties van je woning te verbeteren.

Wie kan die lening aanvragen?

 • Woningeigenaars. Er wordt daarbij wel gekeken naar je inkomen. Een alleenstaande mag bijvoorbeeld niet meer verdienen dan 46.170 euro per jaar.
 • Particuliere verhuurders.
 • Particulieren die een woning verwerven via erfenis of schenking.
 • Niet commerciële instellingen of coöperatieve vennootschappen.
 • Verenigingen van mede-eigenaars

Ministers Zuhal Demir (Energie) en Matthias Diependaele (Wonen) trekken deze legislatuur overigens bijna 500 miljoen uit voor deze lening.

Meer banken schrappen negatieve rente

De afgelopen maanden hebben verschillende banken, waaronder KBC, afscheid genomen van de negatieve rente. Nu volgen ook Belfius, ING en Argenta. De banken trekken die tarieven op omdat de Europese Centrale Bank (ECB) vorige maand voor de eerste keer in elf jaar een renteverhoging heeft aangekondigd. Er werd toen beslist om de rente met 50 basispunten naar boven bij te stellen.

Lonen van de ambtenaren stijgen

Door een overschrijding van de spilindex worden de lonen van het overheidspersoneel in de maand september met 2 procent verhoogd. Het is al de derde keer dit jaar dat dat gebeurt.

Muco-geneesmiddel Kaftrio

Kaftrio, een geneesmiddel voor de behandeling van mucoviscidose, wordt vanaf 1 september volledig terugbetaald voor patiënten vanaf 12 jaar. Kaftrio verbetert de longfunctie, vermindert het aantal opstoten, doet de nood aan antibiotica afnemen en geeft mucopatiënten een betere levenskwaliteit. Ruim 800 mensen met de taaislijmziekte komen in aanmerking voor de terugbetaling.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20