Wat verandert er voor jouw geld in april?

Een nieuw maand brengt altijd enkele wijziging met zich mee die een impact kunnen hebben op jouw financiële situatie. Wat mogen we in april verwachten?

Een hoger minimumloon. Het minimumloon stijgt vanaf 1 april met 76,28 euro (exclusief indexering). Op 1 januari 2022 werd het minimumloon vastgesteld op 1.658,2 euro. Bedoeling is om dat loon in vier fases te verhogen. De verhoging met ruim 70 euro is dus de eerste stap van het plan waarover is onderhandeld tussen de sociale partners van de Groep van 10, die de vakbonden en de werkgevers omvat. In twee volgende fasen (januari 2024 en 2026) zal het minimumloon telkens met 35 euro bruto worden verhoogd. Met deze maatregel wil de regering een minimumloon van 1.700 euro garanderen, maar door de indexeringsmechanismen zal dat loon stijgen tot 1.806,16 euro.

Btw-verlaging gas. De federale regering heeft eerder deze maand beslist om de btw op gas, naar het voorbeeld van de belasting op elektriciteit, te verlagen van 21 naar 6 procent. Deze maatregel is van kracht tot 30 september. Tijdens die maand volgt er overigens een evaluatie van de btw-verlaging, waardoor die mogelijks wordt verlengd. Leveranciers moeten de btw op de maandelijkse voorschotfactuur al verlagen.

Wie zijn woning verwarmt met stookolie komt ook in aanmerking voor een eenmalige premie van 200 euro. Afgelopen weekend kwam wel aan het licht dat die premie achteraf bij overheid moet worden aangevraagd. Het gaat dus niet om een automatische korting op de factuur van de stookolieleverancier. Het uitgebreid sociaal tarief werd dan weer verlengd tot 30 september.

Nulrente bij BNP Paribas Fortis. Klanten met meer dan 250.000 euro op hun spaarboekje bij BNP Paribas Fortis zullen op een deel van die deposito’s niet langer een spaarrente krijgen. Alles boven de 250.000 euro wordt namelijk overgeheveld naar een niet-gereglementeerd spaarboekje, waarop je geen spaarrente krijgt. Volgens de grootbank worden meer dan 99 procent van de klanten van BNP Paribas Fortis, Hello bank! en Fintro niet door deze maatregel getroffen.

Vliegtaks treedt in voege. De federale regering heeft eerder dit jaar een akkoord bereikt over een vliegtaks. Die belasting geldt zowel voor korte als lange vluchten. Het tarief varieert afhankelijk van de afstand. Concreet wordt er een vliegtaks van 10 euro geheven op vluchten van minder dan 500 kilometer. Voor langere vluchten binnen Europa bedraagt de taks 2 euro. En voor alle andere vluchten zal 4 euro aangerekend worden. De belasting moet zo’n 30 miljoen euro in het laatje brengen.

Tankstations zullen de gemiddelde kostprijs van brandstof per 100 km moeten vermelden. Eigenaars van tankstations die ten minste drie van de gangbare brandstoftypes aanbieden (benzine 95, diesel, LPG, elektriciteit, waterstof en CNG) zullen de gemiddelde kosten per 100 km op een affiche moeten vermelden om de consument beter te informeren over de prijzen van de verschillende brandstoftypes. Dit is een op Europees niveau overeengekomen maatregel. De affiche moet elk kwartaal worden bijgewerkt en op een opvallende plaats bij de pompen en in de winkels van de tankstations worden opgehangen.

(ns, lb)

Meer