Wat verandert er op 1 maart: drie maatregelen die uw portefeuille raken

Een nieuwe maand houdt altijd nieuwigheden in. We lijsten voor u de belangrijkste maatregelen op die een invloed kunnen op uw portefeuille.

1) Nieuw bedelingsmodel bij bpost

Toegegeven, er is geen directe invloed op uw portefeuille, maar het kan toch belangrijk zijn. Voortaan gaat bpost de niet-prioritaire brievenpost ofwel op maandag en woensdag, ofwel op dinsdag en donderdag bestellen. Kranten, magazines, brieven met een priorzegel en rouwbrieven blijft de postbode wél dagelijks rondbrengen. Idem voor pakjes.

Als u dus een brief dringend geleverd wil zien, moet u wel wat dieper in de buidel tasten. In 2019 riep bpost het verschil tussen de non-priorzegel en priorzegel terug tot leven. Zo’n zegel kost sinds 1 januari 1,21 euro, wat een prijsverhoging van 21 procent betekent. In ruil bezorgt bpost de brief op de eerste werkdag na de dag van afgifte.

2) Museumpas duurder

De Museumpas is een kaart die één jaar lang onbeperkte toegang geeft tot 170 verschillende musea in Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Het systeem werd op 20 september 2018 gelanceerd en is een groot succes: in anderhalf jaar tijd gingen al bijna 100.000 Museumpassen over de toonbank. Vooral tijdens de eindejaarsperiode blijkt het kaartje een gegeerd cadeau.

Tot nu kostte de Museumpas 50 euro, maar die prijs stijgt naar 59 euro. MuseumPASSmusées, de organisatie die het geld int wanneer er een abonnement verkocht wordt, geeft aan dat het om een uitzonderlijke verhoging gaat. Per bezoek met een Museumpas krijgt het betrokken museum een vergoeding op basis van de gemiddelde toegangsprijs. Omdat die prijs stijgt, moet het pasje dus volgen.

MuseumPASSmusées

3) Gratis openbaar vervoer in Groothertogdom Luxemburg

Vanaf nu zijn alle treinen, trams en bussen in Luxemburg volledig gratis. Enkel voor de eerste klasse moet er nog een ticket aangekocht worden. Fijn, horen we u denken, maar wat hebben wij ermee te maken? Wel, ook de NMBS-tarieven voor reizen tussen België en het Groothertogdom gaan omlaag. Wie een abonnement heeft om vanuit België regelmatig de grens over te steken, zal de kostprijs op maandbasis met 29 euro zien dalen. Voor een jaarabonnement gaat er 290 euro af. Ook de gewone tickets worden goedkoper, maar ‘het verschil is afhankelijk van het traject’, aldus de NMBS.

Een bus in het centrum van Luxemburg. – EPA
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20