Bpost maakt dure postzegel nog duurder

Postzegels zijn in België opvallend duur in vergelijking met elders in Europa. En op 1 januari gaan de prijzen opnieuw fors omhoog.

De relatief hoge prijs blijkt uit een jaarlijkse monitoring van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). Alleen in Denemarken, Italië, Finland en Frankrijk is het duurder om een standaardbrief te versturen.

Momenteel kost een postzegel (prior) nog 1 euro in België, terwijl de mediaanprijs in de Europese Unie 0,76 euro is. Het duurste land is Denemarken, waar een brief versturen liefst 3,89 euro kost. In Malta kost het dan weer maar 0,28 eurocent. Ook als de verschillen in levensstandaard worden verrekend, is België een duur land voor postzegels.

Tarieven fors omhoog

Sinds 2010 is de prijs voor een postzegel in ons land met 45 procent gestegen, en voor een vel van tien zelfs met 64 procent. Vooral de laatste jaren, onder een nieuwe postwet, zijn de tarieven fors gestegen.

Het plafond is echter nog niet bereikt, want bpost kondigde in september nieuwe prijsverhogingen vanaf volgend jaar aan. Een losse priorzegel zal dan 1,21 euro kosten, wat overeenkomt met een stijging van 21 procent . Een vel van tien zegels kost voortaan 11,8 euro.

De brievenpost verliest al jaren aan belang in België, terwijl er wel meer pakjes verwerkt worden. In 20140 telde het BIPT gemiddeld 204 brieven per inwoner, vorig jaar waren het er nog 135.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20