Wat is serendipiteit en hoe kan je ze maximaliseren?

Serendipiteit: het is een term uit films en kunst, om het moment aan te duiden waarop alles samenkomt en alles mogelijk wordt. Een reeks toevalligheden die leidt tot magie. Moet je wachten tot serendipiteit jou alle kansen in het leven geeft? Nee, om die momenten van serendipiteit ook mogelijk maken en kansen ook ten volle te benutten, zijn er een aantal tips die je kan gebruiken.

Stel je voor: je bent op zoek naar een investeerder. Je hebt iemand op het oog en je probeert hem of haar op allerlei netwerkevents tegen te komen. Toch slaag je er niet in om eens een goed gesprek op gang te brengen. Twee weken later sta je op de tennisbaan en daar staat de man. Binnen het half uur is de deal beklonken, want toevallig zaten alle documenten nog in je tas. Toeval? Ja en nee, het is wat we in het Engels serendipity noemen.

Serendipity is een toevallige gebeurtenis die je ten volle gebruikt. Je zal er een aantal dingen mee ontdekken waar je niet naar op zoek was, maar die je wel van pas komen. Dat wil zeggen dat je ook je serendipiteit een beetje in de hand kan werken, zeker als het op zakenvlak aankomt. Met andere woorden: hoe zorg je ervoor dat als het toeval ergens heen gaat, het jouw kant op komt gerold. Businessgoeroe David Perell heeft uitgelijnd hoe hij serendipiteit aanwendt in zijn bedrijf, in zijn leven en in zijn zaken. Wij geven je hier de belangrijkste tips mee.

1. Zorg ervoor dat mensen je makkelijk kunnen vinden

Mensen ontmoeten, het toeval meer mogelijk maken, het lot een handje helpen, dat gaat een stuk makkelijker als mensen weten wie je bent. Je hoeft er geen rockster of Bill Gates voor te zijn. Als je een specialisatie hebt, en dat heb je waarschijnlijk wel, zorg er dan ook voor dat mensen iets over jou kunnen vinden dat je met die specialisatie verbindt. Blockchain-expert? Blog erover, tweet erover of ga erover spreken.

Volgens Perell is het heel belangrijk om serendipiteit een extra kans te geven door zelf actief op zoek te gaan naar gesprekken. Die gesprekken zorgen voor connectie en zijn ook meteen een reden om met jou in gesprek te gaan. Een gesprek is gewoon een andere manier om een opportuniteit te benaderen en in elk gesprek zitten duizenden mogelijkheden.

Eén manier om zelf naar die gesprekken op zoek te gaan, volgens Perell, is een vast contactpunt organiseren. Bij hem is dat een blog. Maar als je meer het type bent om op conferenties te gaan spreken, is een website misschien een beter idee. Niet zo vlot met schrijven? Een podcast kan werken. Zolang je ook aan je lezers en publiek ook een manier geeft om jou te contacteren, om met jou in gesprek te gaan. De mogelijkheden worden plots eindeloos en de kansen tot serendipiteit, stijgen.

2. Wees iemand met wie mensen graag een connectie willen leggen

Volgens David Perell is het logischer om op een normale manier gesprekken tot stand te laten komen, dan op een geforceerde manier. Serendipiteit gebeurt dan ook niet op networking events of nababbels van conferenties. Die zijn volgens hem dan ook geen goede investering van je energie: het is proberen om met je kop boven het maaiveld te komen, terwijl dat helemaal niet nodig is.

17 gewoontes van uitzonderlijke mensen.

Want mensen die je de onverwachte opportuniteiten brengen, zijn wellicht ook mensen waar je graag mee praat. Dat kan je ook wel in de hand werken, gewoon door een aangenaam mens te zijn. Hoeveel succes je ook kent, het is dus voor je serendipiteit heel belangrijk dat je ook leeft en op de normale manier mensen leert kennen. En de gouden regel blijft ook belangrijk: gedraag je, wees vriendelijk. Naar iedereen. (Hier kan je onze tips vinden om een goed gesprek te starten.)

Ga dus naar de fitness of op restaurant. Organiseer dat tuinfeestje en vraag aan iedereen om iemand mee te nemen. Hou deuren open voor mensen die je niet kent en raap eens iets op voor iemand die wat laat vallen. Volgens Perell is het vrij eenvoudig: probeer ook iemand te zijn met wie je zelf ook een gesprek zou willen voeren. Blijf ook ja zeggen: het creëert meer kansen. Stap uit je comfort zone.

3. Zet je gezondheid eerst

Hoe gezonder je bent, hoe meer activiteiten je aankan per dag. Klinkt simpel, toch? Serendipiteit uitlokken is ervoor zorgen dat alle wegen openliggen, zodat geluk op je kan afkomen. Maar hoe kan je kansen tegemoet lopen als je nauwelijks je trap afgeraakt.

Dit is een bepalende factor in je gezondheid!

Dus is het volgens Perell belangrijk dat je in de mate van het mogelijke zo gezond mogelijk blijft. Mensen willen bij andere, gezonde mensen, zijn. Eet dus gezond en probeer ook genoeg slaap te krijgen. Niemand is awards aan het uitdelen voor rondkomen met weinig slaap, probeer jezelf dus te verwennen. Je wordt er ook beter gezind van en je hebt meer energie om nieuwsgierig te zijn.

Mensen worden aangetrokken door personen die veel energie hebben en echt geëngageerd zijn met wat ze doen. Hoe kan je genoeg energie opbrengen als je maar vijf uur per nacht slaapt en enkel lege calorieën eet? Een diverse levensstijl is dus belangrijk. En ja, ga sporten. Niet alleen omdat je in de fitness ook wel eens op een stapel serendipiteits-ontmoetingen zou kunnen botsen, maar omdat sporten je endorfines geeft. Dat maakt je dan weer positief ingesteld: zo zie je ook alle mogelijkheden.

Dit is één ding dat je kan doen om gezonder te worden.

Het is ook bewezen dat samen sporten dé manier is om een relatie te onderhouden en ze zodanig te voeden dat ze een oprecht positieve kracht in je leven is.

4. Spreid je kunnen

Natuurlijk is het belangrijk dat je focust. Als je een passie hebt, ga er dan volledig voor. Maar wie in een kleine niche zit, weet ook dat je sociale cirkel beperkt kan raken. En laat serendipiteit nu net iets zijn wat voorkomt als we uit onze comfort zone stappen. Probeer dus af en toe nieuwe denken uit te testen: verspreid wat je kan en leer nieuwe dingen kennen.

Zo is Perell één van de weinige mensen die zal voorstellen om toch te gaan multitasken: doe verschillende projecten tegelijk en zo zal je leren om de energie van één project over te dragen naar een ander. Ga niet altijd naar dezelfde plaats op vakantie, maar zoek eens een obscure plek op. Ga er niet op all-in-vakantie, maar zoek zelf ontbijt.

Dat kan je ook toepassen op je zaken: serendipiteit ontstaat het best als twee zaken die elkaar nooit ontmoeten, dat wel doen. Ga dus op zoek naar ideeën uit één industrie en pas ze toe op een andere. Omring je zelf met mensen die diverse dingen doen, zodat je zelf ook een uitgebreide, gevarieerde skillset ontwikkelt.

Omdat je een unieke set vaardigheden zal hebben, zullen mensen jou interessant vinden en zich jou herinneren. Dat opent onvermijdelijk (ha! serendipiteit!) deuren. Anderen zullen ook over jou praten en dat leidt dan weer tot kansen.

5. Vermijd saaie mensen

Dit advies is niet rechtstreeks afkomstig van Perell, maar van Jim Watson, de man die de dubbele helix vond in de DNA-structuur. Hij zegt dat je saaiheid ten allen koste moet vermijden. Dat wil zeggen dat je saaie mensen moet vermijden, maar ook dat je zelf geen saaie gesprekspartner mag zijn. (Dit zijn zeven dingen die interessante mensen gemeenschappelijk hebben.)

Dit advies, dat trouwens ook gewoon geldt voor een goed leven, werkt op verschillende manieren. Enerzijds word je er niet bepaald positief van als je steeds maar saaie ontmoetingen hebt met mensen, dat werkt demotiverend. (Dit zijn de verschillen tussen saaie en interessante mensen.)

Wie gedemotiveerd is, komt natuurlijk ook helemaal niet positief over. Zoals we hierboven al zeiden: net die positieve insteek, dat gepassioneerde, is wat mensen naar je toetrekt. En die connecties zorgen dan weer voor serendipiteit en dat extra duwtje in de rug dat jij kan nodig hebben. Ga dus niet bij mensen staan die je niet interessant vindt. Zij zullen ook meteen merken dat je gewoon een praatje aan het maken bent en dat komt heel vreemd over.

Anderzijds is het natuurlijk ook een kwestie vanzelf niet saai te zijn. Dat wil niet zeggen dat je de hele tijd moet doen alsof je de enige bron van entertainment bent voor je gesprekspartner: don’t fake it. Maar serendipiteit komt ook voor uit zelf geïnteresseerd zijn in mensen, dat vinden zij dan weer minder saai. Vraag dus gerust wat door over het werk, de hobby en het leven van de persoon met wie je praat. Voor je het weet, kom jeaan het volgende raakpunt.

6. Het hotelprincipe

Vraag het maar aan Nike en Puma: athleisure is een kledingstijl die zelfs de meest elitaire scholen, advocatenkantoren en marketingbureaus aan het overnemen is. Perell adviseert strikt om niet te kiezen voor een casual outfit als je naar kantoor gaat, wat niet mag verbazen. Wel een verrassing is dat hij ontdekte dat hij meer serendipiteit in zijn leven kreeg als hij zich ook buiten de kantooruren om in een deftige outfit kleedde.

10 zaken die je kledij over je persoonlijkheid prijsgeven!

Dat heeft een aantal oorzaken, legt hij uit. Wat hem betreft komt het er op neer dat je je goed genoeg kleed om, als je even sanitair nodig hebt in de stad, met genoeg zelfvertrouwen een goed hotel binnen te kunnen wandelen en daar de voorzieningen te gebruiken. Als je goed genoeg gekleed bent en je zelfvertrouwen is goed genoeg, zal je niet worden opgemerkt (hier vind je wat je kleren over je persoonlijkheid vertellen).

Goed genoeg om in een hotel binnen te kunnen lopen, da’s de ideale dresscode voor een leven vol serendipiteit. Want wie zich goed kleedt, straalt ook zelfvertrouwen uit. Daarbij komt de positieve kijk op het leven waar we het hierboven al over hadden. En vooral: mocht je op serendipiteitskapitaal botsen, een investeerder op je pad, het gesprek dat je leven kan veranderen, heb je zeker en vast de juiste outfit aan. Kleed je altijd goed genoeg om de meeting te kunnen aannemen die je leven een andere koers geeft.

7. Ga voor een snelstroom van mogelijkheden

Ooit gehoord dat mensen naar het platteland verhuizen om een rustiger leven te gaan leiden? Dat heeft niet alleen te maken met het feit dater minder verkeer staat op de kleine wegen dan in de stad. Dat rust geluk kan brengen, staat buiten kijf. Maar als je altijd op zoek bent naar de volgende kans en je wil dat die kansen zichzelf blijven aanbieden, dan verhuis je beter naar een plek waar het leven wat sneller gaat.

De 10 meest prettige steden om te leven!

Volgens Perell zoek je voor meer serendipiteit in je leven dus beter de fast lane op. Probeer niet tegen de massa mensen in te bewegen, ga er in mee. Want meer mensen leren kennen, ze beter leren kennen en dus ook veelmeer gesprekken en plaatsen waar je serendipiteitskans stijgt, zou je dus ook substantieel meer geluk moeten brengen.

Serendipiteit kan alleen maar bestaan als mensen elkaars pad toevallig kruisen. Omring jezelf dan ook met gemotiveerde personen die jou inspireren. Probeer de balans tussen een gezonde arrogantie en een zekere bescheidenheid niet te laten doorslaan. Wie avontuurlijk in het leven staat,zal meer serendipiteit uitnodigen. Maar een avontuurlijk leven houdt ook in datje heel wat onzekerheden hebt.

Wat maakt een stad succesvol?

Tegelijk zal je zo ook eenzekere arrogantie ontwikkelen, omdat je wel weet dat de volgende kans altijdzal komen, omdat je weet dat geluk en kansen zich niet altijd presenteren zoalsje het denkt. Leer dus mensen kennen. Spreek met veel enthousiasme en stelvragen. Luister met minstens even veel interesse.

8. Hou je secundaire relaties ook in het oog

Wat stel jij je voor bij achtergrondmuziek? Rustig, veelherhalingen en weinig verrassingen, iets dat je maar weinig opbrengt? Als je jeserendipiteit wil maximaliseren, dan leer je regelmatig aandacht geven aan de achtergrondmuziek in jouw leven. Niet letterlijk natuurlijk: maar het achtergrondgeluid in je leven geeft je iets om over na te denken, iets waar je wat mee kan doen, op een dood moment.

Ook in relaties gaat dat zo. Om veel serendipiteit te realiseren, is het dan ook belangrijk dat je regelmatig aandacht besteedt aan de achtergrondrelaties in je leven. Die kennis die je één keer in de drie weken ziet, steeds voor een koffie aan dezelfde koffiemachine. Ook die relaties kunnen op een moment dat je kansen klein lijken, net de kapstok zijn waar je je aan optrekt. Maar dan moet je die relaties wel onderhouden.

Daarom is het belangrijk dat je regelmatig even contact opneemt met mensen die je niet al te regelmatig echt kan zien. Je zal er waarschijnlijk geen volledig gesprek mee voeren, maar een snelle proficiat (niet op een Facebookwall, een persoonlijk bericht) is iets wat mensen zich herinneren. Of als je ontmoetingen zich beperken, wees oprecht geïnteresseerd.

Het kan ook sneller in tijden van sociale media: tag mensen ineen meme, stuur ze een video die jou aan hen doet denken. Geef een compliment(en meen het.) En laat, via de platformen waardoor je contacten onderhoudt met mensen, ook aan hen weten hoe zij je kunnen helpen. Zorg er dus met andere woorden voor dat het gesprek gaande blijft.

9. X is een superkrachtig wapen

Goed, maar wat als je nu welconnecties wil leggen, zeker met mensen in je vakgebied, maar dat is gewoon niet zo evident omdat je veel uren klopt? Gelukkig is er X, het vroegere Twitter, volgens Perell dé tool voor mensen met weinig tijd, of voor wie ontdekt dat de mensen die hij interessant vindt, zich grotendeels online begeven.

X is een verzamelplaats voor bedrijfscrisissen.

X mag dan wel z’n eigenspelregels hebben, als het over relaties opbouwen gaat en dus je serendipiteit een boost geven, dan gelden de regels van normale interactie evenzeer. Want als je zelf tweet, zorg er dan voor dat je interessant bent. Praat over je passies, praat over wat je weet en praat over wat je wil weten. Stel vragen, luister naar de antwoorden.

Ook belangrijk: volg de mensen die jou boeien en interageer met hen. Laat hen weten dat je iets leuk vindt, laat weten waarom. Facebook zijn de mensen die je al kent, maar op X kan je mensen nog leren kennen. Ga niet willekeurig liken en opmerkingen maken: een manier om serendipiteit te genereren is ervoor zorgen dat je aandachtig overkomt. Weest dus genereus in je commentaar en bedachtzaam.

X wordt gedomineerd door kleine elitegroep.

En dan is er het summum van Twitter-pracht: iemand die jij bewondert, volgt je terug. Volgens Perell is er maar één gouden regel: stuur dan zo snel mogelijk een persoonlijk bericht terug. Laat weten dat je die persoon al even volgt en bewondert, zo ontstaat er weer een gesprek.

10. Ga eerst

Soms helpt het om dat kleine extra duwtje te krijgen. Soms moet je zelf het duwtje zijn: serendipiteit komt ook voort uit zelf moedige beslissingen maken. Dat kan heel eng zijn, maar als eerste iets in gang steken, is als een geheime superkracht. Het vergt moed, maar wat je ermee kan winnen is veel belangrijker. Dat is ook waar als je project toch zou falen (Hier zijn 17 gewoontes van uitzonderlijke mensen.)

Want serendipiteit is niet alleen winnen: het is ook rechtkomen na een val. Stel dat jij een idee hebt, maar de financiering komt er niet door. Dan heb je toch mooi contacten gelegd en ervoor gezorgd dat mensen weten dat je leiderschapscapaciteiten, durf en creativiteit hebt. Slecht kan dat niet zijn, toch?

Dus, om meer serendipiteit te genereren, heb je een dosis lef en energie nodig. Wees moedig. Mail als eerste naar je baas. Geef een compliment. Praat tegen de persoon waar je verliefd op bent. Demogelijkheden zijn eindeloos, de negatieve kanten eerder beperkt. Teleurstelling heb je, kansen kan je krijgen. Waar wacht je nog op?

11. Vraag hulp

Het lijkt lijnrecht tegenover goede leiderschapscapaciteiten te staan, maar hulp vragen is helemaal geen teken van zwakte. Integendeel, een project tot het einde toe goed afwerken, wil meestal zeggen dat je ook moet bekennen wat je niet kan en wat je niet weet. Veel goede ideeën gaan verloren omdat mensen bang zijn om hulp te vragen.

Terwijl serendipiteit net veel kansen krijgt als je vragen durft stellen. Misschien kan je iets niet, maar stelt een ex-collega je in contact met de expert op dat gebied. Die kan geen tijd hebben of net van een ander project zijn afgekomen en wel zin hebben in jouw idee. In elk geval heeft het volstrekt geen zin om te doen alsof je iets kan, gewoon om je zwakte niet toe te geven. Hulp vragen is net je openstellen voor meer en goede ideeën.

12. Netwerk niet

Netwerk-events zijn, zoals je wel kan afleiden uit wat hierboven staat, nefast voor serendipiteit, zegt Perell. De mensen die je wil ontmoeten, die echt interessant zijn, die zijn daar namelijk niet. Tenzij het om een echte nichevraag gaat, zal je je antwoord niet in dit soort omgevingen krijgen. Nee, serendipiteit, die kan je krijgen door net uit je comfortzone te gaan. Toch netwerken? Hier zijn tien netwerktips voor mensen die er een hekel aan hebben.)

De mensen die je wel wil ontmoeten, die hebben waarschijnlijk ook wel een leven. De clou is om jezelf dus te omringen met fijne mensen en in te gaan op hun uitnodigingen. De beste connecties worden gelegd tussen mensen die elkaar leren kennen op feestjes in beperkte kring. Probeer bij conferenties en dergelijke in het off-circuit terecht te komen. In de conferentiezaal worden de belangrijke zaken niet besproken, wel op het feestje in de hotelkamer erboven.

Daarnaast is een normaal leven leiden en geïnteresseerd zijn in mensen die je op organische wijze veel tegenkomt, uitstekend voor de serendipiteit in het leven. Want ook zakenmannen hebben kinderen op het voetbalteam. Ook CEO’s gaan ’s avonds squashen. Ook HR-managers, IT-programmers, creatieve genieën en artiesten zitten op café en spelen bordspelletjes bij hun lokale club.

13. Help anderen

Als je iemand ontmoet waarvan je meteen voelt dat die een belangrijke rol in je leven kan spelen: zoek dan een manier om ze te helpen. Ga niet meteen in ondervraagmodus, probeer gewoon een normaal gesprek te voeren. Niets is vervelender dan met iemand praten die eigenlijk alleen het geheim tot jouw succes wil kennen. Wees niet die persoon. (Hier zijn tips om belangrijke beslissingen te helpen maken.)

Eigenlijk is Perell daarmee opnieuw aan het verwijzen naar zijn ‘wees niet saai-regel’. Probeer ook oprechte interesse te tonen, zelfs en zeker bij mensen die je oprecht bewondert. De serendipiteit zal  vanzelf komen. Grijp je kansen dus!