Wat mogen we verwachten van de laatste grote Nationale Veiligheidsraad?

Woensdagvoormiddag verzamelt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw om zich te buigen over de zomer. Concreet gaat het om de derde – en laatste – fase van de exitstrategie. En dat belooft geen evidente oefening te worden. Een overzicht.

  • Het staat bijna als een paal boven water dat de horeca op maandag 8 juni mag heropenen. Wel zullen er belangrijke flankerende maatregelen zijn. Zo moet er telkens een halve meter ruimte zijn tussen de tafels en moeten alle klanten blijven zitten. Het personeel draagt mondmaskers en om middernacht sluiten alle zaken. Het is wel nog niet helemaal duidelijk met hoeveel mensen we aan tafel mogen.
  • De regels rond het aantal mensen aan één tafeltje op restaurant hangen samen met de algemene sociale contacten, schrijven De Tijd en Het Laatste Nieuws. Iedereen beseft dat de regel van 4 op zijn limieten botst en het is mogelijk dat het veelbesproken concept van de ‘bubbel’ verdwijnt. Eén van de denkpistes om toe te laten dat mensen wekelijks met maximaal 10 anderen afspreken, buiten hun gezin.
  • Volgens Het Laatste Nieuws komen ook trouwfeesten ter sprake. Het zou mogelijk worden om een zaal – met of zonder catering – te huren en in intieme kring iets te vieren met 30 personen, met inbegrip van de afstandsregels. Ook koffietafels na begrafenissen zouden in die logica opnieuw kunnen. Op termijn kan het aantal aanwezigen stijgen naar 50.
  • Minder goed nieuws voor dancings, die ten vroegste pas op 1 september zouden heropenen. Deze uitbaters zouden langer aanspraak kunnen maken op de Vlaamse hinderpremie, die verdwijnt voor horecazaken die heropstarten. Wel blijven de federale systemen van tijdelijke werkloosheid en overbruggingskredieten al zeker in voege tot september en misschien tot het einde van het jaar.
  • De Nationale Veiligheidsraad buigt zich ook over de heropstart van de sport. De bedoeling is om vanaf maandag 8 juni ook binnensport toe te laten, op voorwaarde van social distancing. Kinderen onder de 12 jaar zouden zich niet aan die voorwaarde moeten houden. Zij zijn namelijk minder besmettelijk en worden minder snel ziek. Daarom raakte eerder al bekend dat de zomerkampen en speelpleinwerkingen deze zomer kunnen doorgaan.
  • Qua cultuur mogen verenigingen vanaf maandag 8 juni repeteren zonder publiek, vermoedt Het Laatste Nieuws. Bioscopen en theaterzalen zouden dan weer op 1 juli de deuren mogen openen, als iedereen ver genoeg van elkaar kan zitten. Ook het wekelijkse bezoek aan de kerk – en andere religieuze ceremonies – moet met de nodige afstand gebeuren. De Kerk heeft alvast een draaiboek klaar.
  • Volgens Het Laatste Nieuws mogen fitnesscentra, de wellness, sauna’s en binnen- en buitenzwembaden op 1 juli heropenen.
  • De afgelopen dagen trokken heel wat mensen naar zee, iets wat strikt genomen nog niet toegelaten was. Waarschijnlijk geeft de Nationale Veiligheidsraad groen licht voor dagtrips vanaf maandag 8 juni. Verder moeten nog de buitengrenzen ter sprake komen. Vorig weekend gaf de federale regering toelating om familie te bezoeken, maar ze stootte op verzet van Frankrijk, die de grens nog gesloten houdt. In Duitsland, Nederland en Luxemburg kan het wel.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20