Wat mogen we verwachten van COP29?


Key takeaways

  • COP29 is gericht op het financieren van schone energie als alternatief voor fossiele brandstoffen.
  • De conferentie zal zich richten op het vaststellen van een nieuw doel voor klimaatfinanciering om ervoor te zorgen dat elk land de middelen heeft voor robuuste klimaatmaatregelen.
  • De vertegenwoordigers zullen zich naar verwachting toespitsen op het aanpakken van onhoudbare schuldenlasten en het bevorderen van investeringen in koolstofarme economieën.

 

Wereldwijde extreme weersomstandigheden nemen toe, met recordoverstromingen in Spanje, stormen in Florida en bosbranden in Zuid-Amerika die dienen als schrille herinneringen aan de urgentie van klimaatactie. COP29, die op 11 november bijeenkomt in Bakoe, Azerbeidzjan, zal zich richten op het financieren van schone alternatieven voor fossiele brandstoffen, die klimaatverandering veroorzaken.

Dringendheid van klimaatactie

De conferentie vindt plaats tegen een kritieke achtergrond. Een recent VN-rapport onthult dat de wereldwijde temperatuurstijging bijna 1,5 graden boven het pre-industriële niveau ligt, wat kan leiden tot een catastrofale stijging van 2,6-3,1 graden deze eeuw als de uitstoot van broeikasgassen ongecontroleerd blijft. De VN benadrukt dat er dringend collectieve actie nodig is, vooral van de G20-landen, om de uitstoot te beteugelen en de opwarming van de aarde te beperken.

De COP, de jaarlijkse klimaatconferentie van de VN, dient als het belangrijkste internationale forum om klimaatverandering aan te pakken. De bijeenkomsten brengen bijna elk land samen en bieden een platform voor gezamenlijke besluitvorming over cruciale onderwerpen zoals het beperken van de wereldwijde temperatuurstijging, het helpen van kwetsbare gemeenschappen bij de aanpassing aan de klimaatverandering en het bereiken van netto nulemissies tegen 2050. Deze conferenties zijn inclusieve evenementen waarbij niet alleen wereldleiders en regeringsfunctionarissen betrokken zijn, maar ook diverse belanghebbenden uit verschillende sectoren, waaronder bedrijfsleiders, wetenschappers, inheemse volken en jongeren.

Klimaatactie financieren

Een belangrijk aandachtspunt van COP29 is het vaststellen van een nieuw doel voor klimaatfinanciering om ervoor te zorgen dat elk land de middelen heeft voor robuuste klimaatmaatregelen, strategieën voor emissiereductie en veerkrachtige gemeenschappen. Het doel is om triljoenen dollars vrij te maken voor ontwikkelingslanden om koolstofuitstoot te verminderen, zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering en verlies en schade aan te pakken.

De discussies over de hervorming van de mondiale financiële architectuur, die eerder dit jaar op de VN-top over de toekomst werden gestart, zullen naar verwachting worden voortgezet. De secretaris-generaal van de VN, António Guterres, heeft het huidige systeem bekritiseerd als ontoereikend om de huidige uitdagingen aan te gaan, waarbij hij wees op de onhoudbare schuldenlast waarmee veel arme landen worden geconfronteerd en die investeringen in sociale programma’s en koolstofarme economieën belemmert.

Gedurende de twee weken van COP29 zal er een overvolle agenda zijn met onderhandelingen, toespraken, persconferenties, evenementen en paneldiscussies binnen aangewezen Groene en Blauwe Zones. Terwijl de Groene Zone open is voor het publiek, dient de Blauwe Zone als de primaire locatie voor onderhandelingen waar vertegenwoordigers van landen werken aan een definitief akkoord.

Akkoord van Parijs en klimaatactie

Het belang van COPs ligt in hun vermogen om mondiale actoren bijeen te brengen en consensus te bevorderen over internationale overeenkomsten die normen stellen en actie stimuleren op kritieke gebieden. Op de COP21 in Parijs in 2015 werd een historische overeenkomst gesloten waarbij landen zich ertoe verbonden de opwarming van de aarde te beperken tot minder dan 2 graden en idealiter te streven naar maximaal 1,5 graden. De Overeenkomst van Parijs werkt met een vijfjarige cyclus van geleidelijk ambitieuze klimaatmaatregelen.

Omschakeling van fossiele brandstoffen

Tijdens de komende COP29 zullen de nationale klimaatplannen worden verfijnd, met doelstellingen die gericht zijn op het afstappen van fossiele brandstoffen en het handhaven van het traject om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graden. Afgezien van de conferentie zelf zijn er bemoedigende tekenen dat de overgang naar schone energie versnelt, banen creëert en economieën wereldwijd stimuleert. Hernieuwbare energiebronnen integreren snel in het energiesysteem, waarbij wind- en zonne-energie nu in veel regio’s goedkopere elektriciteit leveren dan fossiele brandstoffen.

Een toekomst met hernieuwbare energie wordt steeds onvermijdelijker. Wie vandaag resoluut actie onderneemt en investeert in schone technologieën, zal daar de komende jaren veel profijt van hebben.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.