Wat kun je toevoegen aan dit bedrijf?

Vaak zul je tijdens sollicitatiegesprekken een vraag gesteld krijgen over de manier waarop je een toegevoegde waarde zult zijn voor het bedrijf. Deze vraag zal je dan ook zeker de kans geven om aan je potentiële werkgever uit te leggen wat je zo speciaal maakt tussen alle andere kandidaten en op welke wijze je een aanwinst zult zijn voor zijn, of haar, bedrijf.

Hoe kun je je voorbereiden op deze vraag?

De beste manier om te vragen over je toegevoegde waarde voor, of de bijdrage die je zou kunnen leveren aan, een bepaald bedrijf te beantwoorden is door vooral een aantal voorbeelden te geven van de dingen die je inmiddels al hebt bereikt. Deze voorbeelden dienen echter wel altijd op een positieve manier gekoppeld te kunnen worden aan de vacante baan waar je voor solliciteert (en die je dus in de toekomst nog wilt bereiken).

Bij de beantwoording van deze vraag tijdens een sollicitatiegesprek is op de eerste plaats ervoor zorgen dat je  het bedrijf van tevoren hebt onderzocht zodat je weet wat de missie van de onderneming is. Je kunt je dan immers beter identificeren met de specifieke behoeften van de onderneming en je antwoord verder toelichten door het geven van voorbeelden waarom je persoonlijke opleidingen, vaardigheden, prestaties en ervaring je tot de meest ideale aanwinst voor de werkgever zal maken omdat je in de behoeften van zijn, of haar, bedrijf kunt voldoen.

Als je je gaat voorbereiden is het van groot belang om ruimschoots de tijd te nemen om je doelen te vergelijken met de doelstellingen van het bedrijf en de functie waar je voor gaat solliciteren, maar ook om goed te kunnen formuleren wat je hebt bereikt in je andere functies. Hierbij is het van groot belang om positief te zijn en je belangstelling voor het bedrijf, en de vacante baan nog een keer te benadrukken. Hieronder hebben we bovendien voor je een aantal bruikbare tips voor je op een rijtje gezet over de manier waarop je de vraag, correct kunt beantwoorden. Daarnaast hebben we een aantal voorbeeldantwoorden voor je verzameld die je kunt gebruiken als basis voor je eigen antwoord.

Hoe kun je de vraag correct beantwoorden?

Bij het beantwoorden van de vraag: “Wat is je toegevoegde waarde aan dit bedrijf?” kun je de volgende tips gebruiken. Op de eerste plaats dien je de nadruk te leggen op de dingen die je al hebt bereikt in het verleden. Je moet deze dingen uiteraard optimaal aan laten sluiten op de dingen die in toekomst van je verwacht zullen worden als je de vacante baan toegewezen zou krijgen. Verder kun je concrete voorbeelden geven uit je werkverleden die zullen onderstrepen dat je ook een heleboel bij kunt dragen aan andere bedrijven.

Het is van groot belang dat je alleen voorbeelden geeft aan je potentiële werkgever die relevant zijn voor de functie waar je voor solliciteert. Je dient dus specifieke voorbeelden te beschrijven van hoe effectief je in je andere functies bent geweest, veranderingen die je door hebt weten te voeren en doelen die je hebt bereikt. Aan het einde van je verhaal kun je dan uitleggen op welke manier je dit soort prestaties ook binnen het nieuwe bedrijf kunt leveren.

Door correcte informatie te gebruiken, kun je je gesprekspartner tijdens het sollicitatiegesprek een goed beeld geven van de manier waarop je een toegevoegde waarde kunt zijn voor zijn, of haar, bedrijf. Om dit aan te tonen, kun je wellicht concrete cijfers en feiten uit je werkverleden presenteren, bijvoorbeeld wanneer je de verkoop binnen een bedrijf hebt weten te verhogen met een bepaald percentage, dan kun je dat zeker aanhalen. Dit geldt ook voor situaties waarin je erin bent geslaagd om bepaalde kosten te besparen voor een onderneming. Concrete cijfers zullen dan je voorbeeld nog geloofwaardiger maken en de manier waarop je bij hebt gedragen aan het betreffende bedrijf. Je potentiële werkgever zal zo eveneens kunnen beoordelen hoe je in de toekomst wellicht ook een toegevoegde waarde kunt zijn voor zijn, of haar, onderneming.

Tot slot dien je je antwoord af te sluiten met de doelstellingen van de werkgever. Je gaat dan immers een aantal voorbeelden geven waarin je je richt op de vacante baan en het bedrijf waar je voor solliciteert. Je zorgt er dus voor dat deze voorbeleden goed aansluiten bij de specifieke job en/of bedrijf. Je wilt immers aan je gesprekspartner laten weten dat je de vaardigheden hebt die nodig zijn om het werk, waarvoor je eventueel in dienst wordt genomen, ook werkelijk aankunt, je het vermogen hebt om effectief te werken aan de uitdagingen die je aan worden geboden en de flexibiliteit en diplomatie om goed samen te werken met andere medewerkers en leidinggevenden. Op het ogenblik dat er sprake is van specifieke kwaliteiten of vaardigheden die in het bijzonder van belang zijn voor deze baan of bedrijf, dan zul je daar uiteraard extra aandacht aan moeten besteden bij de beantwoording van deze vraag.

Voorbeelden van correcte antwoorden

  • Ik kan mijn vermogen om verschillende bedrijfsprocessen te stroomlijnen prima gebruiken om een interessante bijdrage te leveren aan uw bedrijf. Zo heb ik een nieuwe methode ontwikkeld voor het plannen cliëntdossiers wat ertoe heeft geleid dat mijn vorige werkgever tot een 85 procent minder fouten maakte bij de afname. Ik zou het dan ook enorm leuk vinden om niet alleen deze methode, maar mijn algemene kennis en vaardigheden mee brengen naar dit bedrijf en de vacature op een uitstekende manier op te vullen.
  • Ik zal mijn unieke visie meebrengen naar uw bedrijf als ik in dienst wordt genomen. Ik heb namelijk ervaring in de talloze gebieden die verband houden met de huidige doelstellingen van deze onderneming, inclusief de uitbreiding van de internationale verkoop. In het verleden hielp ik bijvoorbeeld met de verbetering van de internationale verkoop bij mijn vorige werkgever. Dit resulteerde in een verkoopstijging van wel 25 procent Mijn verkoopachtergrond zal, samen met mijn vermogen om vooruit te plannen, zeker helpen om ook de groei van uw onderneming te bevorderen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20