Wat kan je doen tegen de stijgende gasprijzen?

De gasprijs zit forst in de lift. Woensdag is de prijs op de groothandelsmarkt gestegen met maar liefst 10 procent tot 74,9 euro. Die oplopende prijs sijpelt door in de energiefactuur van gezinnen en bedrijven. Wat kan je doen om te vermijden dat de energiefactuur de pan uit swingt?

Waarom is dit belangrijk?

De afgelopen maanden zijn de energieprijzen, voornamelijk de gas- en olieprijzen, fors gestegen. Door die stijgingen kunnen gezinnen wel eens voor een onaangename verrassing komen te staan wanneer ze hun energiefactuur ontvangen.

De Europese lidstaten lijken de coronacrisis te boven te komen. Een heropflakkering van de economische groei is daar een positief gevolg van. Maar doordat de economische activiteiten opnieuw toenemen, stijgt de vraag naar onder meer gas en elektriciteit. Daardoor zitten de energieprijzen in de lift.

Ook problemen aan aanbodzijde

De economische groei is een belangrijke verklaring voor de stijgende energieprijzen, maar er is ook een probleem aan de aanbodzijde. Belangrijke gasleveranciers, waaronder Rusland, hebben de gaskraan nog niet volledig opengedraaid. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft daarom dinsdag Rusland opgeroepen om meer aardgas te leveren aan Europa.

Hoe dan ook ontsnapt niemand aan de stijgende energieprijzen. Als we naar de jongste inflatiecijfers in ons land kijken, zien we dat de energieprijzen (voor consumenten) in één jaar tijd zijn gestegen met 19,3 procent. Aardgas is zelfs 48,9 procent duurder.

Op korte termijn

Op korte termijn kan je nagaan of het interessant is om over te stappen naar een andere energieleverancier of contract. De stijgende prijzen treffen momenteel voornamelijk de consumenten met een variabel contract omdat bij dergelijke formules de prijsstijgingen snel kunnen worden doorgerekend. Dat is niet het geval bij een vast contract. De prijsstijgingen kunnen in dat geval pas doorgerekend worden als het contract vernieuwd wordt. Bekijk daarom wanneer je contract afloopt zodat je op tijd kan ingrijpen.

Bij een vast contract moet je in principe niet ingrijpen zolang het niet afloopt. Je geniet namelijk nog van gunstige tarieven in de huidige situatie. Al ben je vrij om eender wanneer van leverancier of contract te veranderen. Je moet wel rekening houden met een opzegtermijn van 1 maand. Overstappen is hoe dan ook gratis.

De situatie voor mensen met een variabel contract is iets complexer. Nu overschakelen naar een vast contract is waarschijnlijk geen goed idee omdat je dan het hoge tarief vastklikt voor een bepaalde periode. Enkel indien je verwacht dat de prijzen nog fors zullen stijgen kan zo’n overstap interessant zijn.

Hoe kies je een nieuwe energieleverancier? In ons land kan je een beroep doen op verschillende vergelijkingstools, zoals mijnenergie.be en de V-test van Vreg, om na te gaan of je elders goedkoper af bent. Bij dergelijke vergelijkingssites kan je je energiefacturen uploaden om zo de goedkoopste leveranciers voor jouw persoonlijke situatie te vinden. Hou er wel rekening mee dat sommige vergelijkingssites tijdelijke kortingen mee in de berekeningen opnemen. Dat kan soms een vertekend beeld geven. Doorgaans heb je wel de optie om die kortingen eruit te filteren.

Op lange termijn

Je kan ook overwegen om je blootstelling aan de gasprijzen fors te verminderen. Dat kan je doen door over te schakelen naar alternatieve manieren om je woning te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan pelletkachels en cv-installaties met een biomassaketel. Dergelijke verwarmingssystemen werken met gedroogde houtkorrels. Al bestaan er wel twijfels over hoe milieuvriendelijk dergelijke installaties zijn. Bij het verbranden van hout komt immers CO₂ vrij. Wie een pelletkachel of een cv-installatie wil plaatsen, moet rekening houden met een budget van enkele duizenden euro’s.

Er zijn ook milieuvriendelijke alternatieven, zoals een waterpomp. Dergelijke pompen halen de warmte voor de verwarming van je huis en je sanitair water uit de grond of de lucht. Een waterpomp verbruikt wel elektriciteit. Voorts kan het prijskaartje van zo’n installatie stevig oplopen. Op de lange termijn kan je natuurlijk jouw profijt doen.

Lees ook:

(bzg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.