Wat kan Astro, Amazons thuisrobot, doen?

De e-commercegigant Amazon heeft zijn thuisrobot Astro voorgesteld. De mechanische assistent weegt 10 kilo, is 60 centimeter groot en zal tussen de 1.000 en 1.500 dollar kosten.

Astro is zoals een Alexa op wielen. Hij kan alles wat een moderne spraakassistent kan. Maar het gaat verder: Astro kan elk lid van het gezin herkennen en herinnert je aan afspraken en belangrijke activiteiten. Hij kan je overigens volgen als een puppy en al je (eenvoudige) verzoeken beantwoorden.

Astro kan ook van pas komen als je niet thuis bent. De robot neemt daarbij als het ware de taak van bewaker op zich op. Hij kan zijn camera in één kamer richten en dan naar een andere gaan. Je kan het op afstand bedienen en bijvoorbeeld controleren of je het gas hebt uitgezet of dat de hond in zijn mand ligt. Beter nog, hij kan bij inbraak geluiden detecteren, de schade noteren, je op afstand op de hoogte brengen en je vervolgens in staat stellen het alarm af te laten gaan.

Met behulp van Astro is het ook mogelijk om videoconferenties te houden. Daarbij moet je niet aan je bureau blijven zitten. De thuisrobot volgt je probleemloos. Ten slotte kan Astro bepaalde vormen van emotie tonen dankzij de twee ogen die je op het scherm ziet.

“Een privacy-nachtmerrie”

Tot zover de praktische kant, die iedereen kan beoordelen. Wij kunnen ons voorstellen dat er de komende jaren tal van nieuwe mogelijkheden bijkomen.

Toch zijn er enkele critici die zich zorgen maken over de privacy. Voormalige ingenieurs die bij het project betrokken waren, hebben Astro beschreven als een “privacy-nachtmerrie”.

Amazon ontkent dit en zegt geen toegang te hebben tot de camera’s van de robot. Het is daarom niet mogelijk “deze toegang te verlenen aan de politie of de hulpdiensten”. Ze zijn als gewone bewakingscamera’s.

Misschien nog zorgwekkender zijn de risico’s van hacking. De vrees bestaat dat Iemand met kwade bedoelingen toegang zou kunnen krijgen tot de microfoons of camera’s in de beslotenheid van het huis. Maar volgens Dave Limp, vicepresident van Amazon, kan de gebruiker altijd de microfoons en lenzen van de robot vergrendelen, die bovendien geluid maakt en berichten weergeeft wanneer iemand hem probeert te hacken. De robot zal 1.000 à 1.500 dollar kosten.

Lees ook:

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20