Wat is een crypto accelerator? En wat doet het?

Hoewel het mogelijk is om zelf een cryptomunt op te richten, is het eigenlijk allesbehalve evident om van uw eigen digitale munt een succes te maken. Vooral de transactiesnelheid van uw nieuwe munt is allesbepalend, en daarom kan een crypto accelerator van pas komen. Crypto-wat?

Een crypto accelerator ziet eruit als een moederbord van een computer en een basisversie is al verkrijgbaar vanaf ongeveer 70 euro. Het is eigenlijk een soort computerprocessor die speciaal ontworpen is om de verwerking van transacties binnen cryptomunten te versnellen. Sinds cryptomunten in opmars kwamen, is de noodzaak vergroot om transacties steeds efficiënter af te handelen. Ook dat heeft een reden, want bij een efficiënte afhandeling van een transactie kan men iets verdienen.

Wat kan er dan verdiend worden? Vergoedingen die miners krijgen om een transactie te verwerken. Dat zit zo: cryptomunten draaien op een blockchain, wat te vergelijken valt met een soort database. Alle transacties worden erin opgeslagen via het systeem van ‘minen’. Minen is de techniek om die transacties vast te leggen in blokken. Per nieuwe blok met gegevens die een gebruiker toevoegt aan de blockchain, krijgt hij enerzijds een block reward – komende van het platform – en anderzijds een transactievergoeding – komende van een andere gebruiker.

Ook praktisch bij een ICO

Het is belangrijk om het nog even te hebben over ‘Initial Coin Offerings’ (ICO). Een ICO is simpel gezegd de cryptocurrency-variant van een reguliere crowdfunding. Daarbij kopen geïnteresseerde investeerders dus eenheden van een nieuwe cryptomunt, die een start-up meestal in de markt zet. De eenheden van die nieuwe munt kunnen ze aankopen met fiatgeld of met andere bestaande cryptomunten, zoals bitcoins of Ethereum.

De initiatiefnemers achter de Initial Coin Offering hopen dat hun nieuwe virtuele munt het schopt tot een waardig betaalmiddel. Net zoals andere cryptocurrency zal deze nieuwe munt in waarde schommelen. Alleen: de investeerders willen natuurlijk waar voor hun geld en hopen dat de munten sterk in waarde stijgen als de start-up zijn activiteiten begint. Het is zaak om ervoor te zorgen dat transacties snel en vlot verwerkt worden binnen een nieuwe cryptomunt. Zoniet is deze waardeloos als betaalmiddel.

Minen vreet energie en hier is de oplossing

Om vlot te kunnen minen, moet men een computer met meerdere grafische kaarten hebben. Dit komt door de gigantische hoeveelheid rekenkracht die nodig is. Voor gewone consumenten is het al lang niet meer interessant om te beginnen minen, want tegenwoordig zijn er heuse ‘farms’ – met grote serverparken – die zich ermee bezighouden.

De rekenkracht van een server of computer verhogen is helaas ook niet evident, maar de oplossing ligt dus in een crypto accelerator. Dat is dus een speciaal hardware-onderdeel dat toelaat om cryptografische functies uit te voeren aan commerciële snelheid. Als een accelerator aan een serversysteem gekoppeld wordt, kan dat de transactiesnelheid per seconde gigantisch verhogen. Dit kan bovendien goedkoper op deze manier dan dat men de snelheid van de server in zijn geheel moet aanpassen.

Wil u meer weten over een ‘Initial Coin Offering’ (ICO) en een ‘Initial Exchange Offering’, lees dan zeker dit artikel.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20