Wat is de prijs van een kilometerverzekering?

Indien je slechts zo nu en dan onderweg bent met je auto dan kun je uit een zogenaamde kilometerverzekering soms flink wat voordeel halen. De enige voorwaarde is dan wel dat je onder het gestelde aantal gereden kilometers per jaar weet te blijven. De prijs van een kilometerverzekering zal dan ook voor het grootste deel worden bepaald door effectief kilometeraantal dat je elk jaar hebt gereden.

Reguliere- of kilometerverzekering voor een auto

Schermafbeelding 2016-06-15 om 21.48.19

Op het ogenblik dat je weet dat je niet zoveel kilometers per jaar rijdt met je auto, dan kan een kilometerverzekering wellicht interessant zijn voor je. Uiteraard kun je ook gewoon ervoor kiezen om elk jaar een vaste verzekeringspremie te betalen en de premie dus niet te laten bepalen door het kilometeraantal dat je in af hebt gelegd. Door voor een kilometerverzekering te kiezen, zul je echter aanzienlijk meer voordeel kunnen behalen. Een kilometerverzekering maakt namelijk geen gebruik van een standaard premie met als gevolg dat je flink wat minder voor dezelfde dekkingsgraad hoeft te betalen. De dekking van de kilometerverzekering zal immers niet anders zijn dan die van een reguliere autoverzekering.

AanbiederGratis adviesBereken je winst (tip!)
Tip: bespaar tot 50% op je autoverzekering.Bereken nu hoeveel jij kan besparen.Berekenen
Tip: Geniet van 2 maanden gratis autoverzekering bij DVV.Berekenen
Tip: krijg 2 maanden gratis omnium voor je geëlektrificeerde wagen.Simuleer

De kilometerverzekering is echter wel alleen voordeliger als je slechts een beperkt aantal kilometers per jaar met je auto onderweg bent. Vaak wordt als gesteld dat een dergelijke verzekering je alleen voordeel op zal leveren als je minder dan 15000 kilometers per jaar aflegt. Deskundigen op het gebied van autoverzekeringen denken dan ook dat ongeveer de helft van alle Belgische autobestuurders extra voordeel kunnen behalen uit een kilometerverzekering. De kans dat je ook tot deze groep bestuurders hoort, is dan ook aanzienlijk groot.

Wanneer levert een kilometerverzekering me voordeel op?

Niet iedereen zal kunnen profiteren van de voordelen van een kilometerverzekering. Dit is onder andere niet het geval als je elke dag met je auto meer dan een uur pendelt naar je werk of opleiding. In dergelijke situaties zal een reguliere autoverzekering waarschijnlijk gunstiger uitvallen. Om dit echter met zekerheid te kunnen zeggen, is het nodig om een goede berekening te maken van het aantal kilometers dat je in een jaar op de weg zit met je auto. Pas dan weet je namelijk met welke verzekering je het meeste voordeel binnen kunt halen.

Vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken

Om een vergelijking te kunnen maken, hoef je je vandaag de dag niet meer in allerlei bochten te wringen en te stoeien met een heleboel cijfers. Het enige dat je hoeft te doen is een autoverzekering simulatie uit te voeren bij een aantal verschillende verzekeraars. Zelfs op het ogenblik dat je niet zo veel kilometers aflegt, zal het interessant blijven om de kostprijs van een reguliere autoverzekering te vergelijken met de prijs die je voor een kilometerverzekering dient te betalen.

Behalve naar de te betalen premie van een autoverzekering te kijken, doe je er zeker ook verstandig aan om de dekkingen van de verschillende verzekeringen voor auto’s te vergelijken. Je dient de aanwezige dekkingen altijd te vergelijken in verhouding tot de uiteindelijke kostprijs van de betreffende autoverzekering. Je zult op die manier immers een realistisch beeld krijgen van de voor- en nadelen van de diverse verzekeringen en welke in jou geval het meest interessant kan zijn.

Extra dekking en bijstand

Schermafbeelding 2016-06-15 om 21.48.36

Net zoals bij een reguliere autoverzekering kun je ook als je een kilometerverzekering afsluit, kiezen voor extra dekking en bijstand. Natuurlijk zul je dan wel rekening moeten houden met een meerprijs. Bovendien kun je, ook nu weer, alleen door de producten van verschillende verzekeraar met elkaar te vergelijken de meest voordelige oplossing vinden voor je persoonlijke situatie. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om jezelf, als bestuurder, extra te verzekeren en eigen letsel en schade ook vergoed krijgen als je betrokken bent geraakt bij bijvoorbeeld een ongeval. In de BA-autoverzekering wordt deze dekking namelijk niet gegeven en zul je zelf voor de ontstane kosten op moeten draaien. Zelfs als je zelf de fout inging bij een verkeersongeval kun je met deze extra dekking eigen verwondingen en schades vergoed krijgen.

Tip: Hoe kan ik pechbijstand aanvragen voor mijn wagen? 

Bijbetalen bij een kilometerverzekering

Op het moment dat je meer kilometers met je auto hebt gereden dan je aanvankelijk aan de verzekeraar op hebt gegeven, dan zul je deze uiteraard moeten vergoeden. De meeste verzekeraars zullen je aan het einde van een verzekeringsjaar een rekening sturen waarop exact te zien is hoeveel kilometers je op hebt gegeven en hoeveel je er effectief hebt gereden. Natuurlijk kun je, als je minder kilometers hebt gereden dan in de verzekeringsovereenkomst staan vermeld, vaak ook rekenen op terugbetaling van de te veel betaalde premie. Bij de meeste verzekerkaars dien je dan wel in een lagere schijf terecht zijn gekomen dan die in je verzekeringscontract is vermeld. Slechts een enkele verzekeraar zal een rekening sturen op basis van het aantal kilometers dat je effectief hebt gereden met je auto in het bepaalde verzekeringsjaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20