Wat is de invloed van crypto op de wereldeconomie?

Geschreven met input van Twenty Four Webvertising

Cryptocurrencies zijn vanaf een vroeg stadium de meest waardevolle activa geweest voor degenen die actief zijn op de cryptomarkt. Na de pandemie komen steeds meer mensen de cryptowereld binnen, waardoor zowel de Ethereum koers als de XRP koers fors is gestegen. Ook andere cryptovaluta’s zijn een stuk meer waard geworden tijdens de pandemie. Deze nieuwe investeerders doen eerst onderzoek, bijvoorbeeld naar ‘wat is Ripple?’ en maken vervolgens kennis met verschillende toepassingen van cryptocurrencies en hoe nuttig het is voor internationale betalingen en voor de economie. Hierbij is het dus ook van belang om te weten hoe crypto de wereldeconomie beïnvloedt. In dit artikel kun je daar meer over lezen. 

Nieuwe en traditionele investeerders

Aanvankelijk waren traditionele beleggers sceptisch over cryptocurrencies. Geleidelijk aan wekten ze vertrouwen op, aangezien sommige populaire virtuele valuta’s zeer goed hebben gepresteerd. Bovendien voegen sommige investeerders meer dan 3 tot 4 procent aan cryptocurrencies toe aan hun portefeuille, waarbij met name gekozen werd voor Bitcoin. Aangezien Bitcoin aanzienlijke winsten heeft opgeleverd, willen nieuwe investeerders vooral hiermee beginnen dus. Samen met Bitcoin investeren ze ook in Ethereum, dat al veel real-world applicaties heeft, zoals slimme contracten, gedecentraliseerde applicaties, enzovoorts.

Elimineert de tussenpersoon

Wist je al dat er helemaal geen centrale autoriteit is die cryptotransacties goedkeurt zoals wel het geval is bij de traditionele fiatvaluta’s? Hierbij zorgen centrale banken en financiële instellingen namelijk voor de transacties en zij bepalen dus ook het monetaire beleid. Bovendien treden deze organisaties op als tussenpersoon wanneer jij transacties uitvoert. Bij cryptocurrencies is dit niet het geval. Deze valuta’s werken in een peer-to-peer gedistribueerd netwerk dat dus de tussenpersoon volledig elimineert. Je kunt hierdoor via het netwerk rechtstreeks geld verzenden naar een ander of juist ontvangen van een andere gebruiker. Dit zorgt ervoor dat je meer controle hebt over je vermogen.

Lage kosten en snelle transacties

Door het ontbreken van tussenpersonen zijn de kosten en tijd van transacties in cryptocurrencies erg laag. In traditionele valuta brengen banken en financiële instellingen je kosten in rekening voor het goedkeuren en onderhouden van het betalingsnetwerk. Omdat de transacties diverse stadia doorlopen, is er meer tijd nodig dan alleen cryptotransacties. In tegenstelling tot traditionele transacties, is bij cryptocurrencies geen enkele bank of centrale instantie betrokken om de transacties te verifiëren. Daarom zijn de tijd en kosten van cryptotransacties minder in vergelijking met traditionele transacties. Crypto-miners verifiëren cryptotransacties en zijn niet de centrale autoriteit. Iedereen kan een cryptominer worden en deel gaan uitmaken van dit netwerk. 

Overmakingsindustrie

Met de toename van immigrantenarbeiders zijn cryptocurrencies geweldig voor de overmakingsindustrie. Immigranten worden met veel problemen geconfronteerd als ze geld willen sturen naar hun familie en dierbaren. Omdat het bestaande financiële systeem duur is en ook veel tijd kost, zoeken ze naar alternatieve manieren om geld over te maken. Bovendien is het huidige financiële systeem niet transparant. Cryptocurrencies bieden een transparant en goedkoop betalingsplatform waarmee ze tegen lagere kosten en in minder tijd geld kunnen verzenden. Veel gastarbeiders geven de voorkeur aan cryptovaluta boven buitenlandse uitwisselingen om geld naar hun families te sturen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20