Wat heb ik nog bij de Katholieke Kerk te zoeken?

Voor het eerst in de geschiedenis heeft paus Franciscus een brief gepubliceerd waarin hij de ‘wreedheden’ van de Katholieke Kerk betreurt en het falen van de kerk hekelt om kinderen te beschermen tegen het misbruik door geestelijken.

De brief is voor het eerst niet enkel aan bisschoppen en kardinalen gericht, maar aan de 1,2 miljard katholieken wereldwijd. Het schrijven van Franciscus volgt op de recente schandalen binnen de kerk en dat op zowat alle continenten.

De cultus van de dood

In de brief verwijst de paus naar het lijden van minderjarigen als gevolg van het seksuele misbruik door een ‘aanzienlijk aantal priesters en kerkleiders’. “We moeten de handen in elkaar slaan om deze cultus van de dood uit te roeien”, schrijft Franciscus.

Critici zijn allesbehalve onder de indruk. “We hebben meer daden en minder woorden nodig”, zegt Anne Barrett-Doyle, directeur van BishopAccountability.org. Ook Colm O’Gorman, een Iers slachtoffer van seksueel misbruik, is zwaar ontgoocheld: “Opnieuw wordt het feit verzwegen dat het Vaticaan bewust deze misdaden trachtte te verbergen of ze mogelijk maakte.”


© Nacho Arteaga/ Unsplash

“Gerechtigheid, niet enkel in de ogen van God, maar ook in die van de wet”

In een opiniestuk in de Washington Post, vraagt Karen Tumulty zich af wat ze nog in de kerk te zoeken heeft? (Why am I still a Catholic?”)

“De Katholiek Kerk is geen eigendom van de bisschoppen. Jezus gaf ze ons. Nu moeten we ze terugnemen.

Wat in Pennsylvania gebeurde (waar meer dan 1.000 kinderen werden misbruikt door 300 priesters) – en waarschijnlijk ook in veel andere staten – was een misdaad, niet enkel vanwege de priesters die deze afschuwelijke misdaden pleegden, maar ook van de bisschoppen die samenspanden om te verbergen wat ze hadden gedaan. 

Ik wil gerechtigheid, niet enkel in de ogen van God, maar ook in die van de wet. De verjaringstermijn moet worden opgeheven en ook de kerkleiding moeten ter verantwoording worden geroepen.

“Maak een einde aan de patriarchale cultuur”

Ik vind ook dat de katholieke kerk haar standpunt over het celibaat moet herzien en haar patriarchale cultuur – die vrouwen een betekenisvolle rol binnen de kerk ontneemt – moet heroverwegen. Die dingen moeten van binnenuit worden gerealiseerd.

Laten we hopen dat de bisschoppen hun moreel kompas kunnen rechten, want ze zijn naast de weg, ook hun morele autoriteit kwijt.”


© EPA

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20