Paus Franciscus: ‘Vrouw zal nooit priester worden’

‘Vrouwen zullen binnen de katholieke kerk nooit priester zijn. Het laatste woord daarover is gezegd door Paus Johannes Paulus II en dat blijft zo. Dat blijft zo.’

Dat heeft Paus Franciscus geantwoord op een vraag van een Zweedse journaliste die hem vergezelde op zijn terugreis naar Rome vanuit Zweden, waar de Lutheraanse kerk wel door een vrouw wordt geleid.

Johannes Paulus II heeft het laatste woord daarover gesproken

De paus refereerde naar een document uit 1994 waarin Johannes Paulus II – die op 27 april 2014 door Franciscus I heilig werd verklaard – de deur voor vrouwelijke priesters had gesloten. Volgens het Vaticaan is dit een onomkeerbaar deel van de katholieke traditie.

Toen de journaliste daarop doorging en vroeg: ‘Voor altijd? Voor altijd? Nooit, nooit?’, antwoordde de paus: ‘Als we de verklaring van Johannes Paulus II goed lezen, gaat het die richting uit.’

Binnen de kerk hoopten velen dat de regel uiteindelijk omgedraaid zou kunnen worden, vanwege het grote tekort aan priesters.

Volgens de katholieke leer kunnen vrouwen nooit tot priester worden benoemd omdat zich onder Jezus’ apostelen enkel mannen bevonden. Critici zeggen dat Jezus enkel de normen van die tijd volgde.

Minister Limhamn Kyrka: ‘Volgens Franciscus blijft de vrouw best thuis’

Helena Myrstener, een minister van de Limhamn Kyrka ““ onderdeel van de Zweedse kerk ““ had een week geleden,  naar aanleiding van het geplande bezoek van de paus aan Zweden, in een opiniestuk in de krant Sydsvenskan nog gevraagd de hype die zich rond paus Franciscus heeft gevormd wat te temperen.

Ondanks alle veranderingen die door de paus worden verkondigd, moet volgens Myrstener worden vastgesteld dat vrouwen nog altijd niet blijken mee te tellen. Ook voor de huidige paus moeten vrouwen volgens de Zweedse geestelijke nog altijd vooral onderdanig en volgzaam zijn.  

“De paus blijft verstrikt in de klassieke katholieke patriarchale theorie. Niemand gelooft dat hij het priesterschap ooit voor vrouwen toegankelijk zal maken. Hij heeft zich niet losgemaakt van een theologische visie die blijft beweren dat vrouwen en mannen verschillende rollen hebben. Mannen moeten volgens die visie leiden en beslissen, terwijl de vrouw best thuis blijft.”