Wat gebeurt er in onze hersenen wanneer we te veel alcohol drinken?

We hebben allemaal al talloze malen horen zeggen dat een glas alcohol duizenden hersencellen doodt, maar is dat wel zo? Matt Soniak van Mental Floss kent er het fijne van.

Ethyl alcohol (ethanol) is inderdaad dodelijk voor cellen en micro-organismen (net daarom wordt het als ontsmettingsmiddel gebruikt). Het is ook waar dat je hersenen een paar miljard cellen (neuronen) bevatten die essentieel zijn voor de goede werking van je brein. De rest van het verhaal is echter complexer:

  • Je lever verwerkt de alcohol die je drinkt tot minder giftige substanties tegen een tempo van ongeveer 33 centiliter bier, 15 centiliter wijn of 3 centiliter sterke drank per uur. (Wie één glas bier per uur drinkt zal niet makkelijk dronken worden.) Als je die grens overschrijdt komt de overtollige alcohol in je bloed terecht.

  • Via het bloed bereikt die alcohol uiteindelijk je hersenen, waar het cellen beschadigt die instaan voor het zenden en ontvangen van informatie. Dat is waarom je gedrag de typische kenmerken van een dronkaard vertoont wanneer je een paar glaasjes te veel op hebt.

  • Zelfs wanneer men neuronen rechtstreeks in contact brengt met alcohol, sterven ze niet onmiddellijk af. Enkel hun vermogen om te communiceren met andere cellen wordt beschadigd.

  • Alcoholisten zijn dikwijls ook ondervoed (en hebben een tekort aan thiamine). Dat kan de ziekte van Wernicke-Korsakoff veroorzaken met als gevolg de afsterving van hersencellen.

  • Studies tonen aan dat matige drinkers minder risico lopen op de ontwikkeling van dementie en andere vormen van cognitief verval.

  • Drinken maakt je niet noodzakelijk dommer. Integendeel zelfs.