Wat is dogecoin (DOGE) en wat maakt het zo’n populaire cryptocurrency?

Dogecoin (DOGE) begon als een grap maar groeide sinds z’n start in 2013 uit tot een ware hype. Ondertussen is de meme onder de crypto’s uitgegroeid tot een ware hype. Maar is de digitale munt wel geloofwaardig genoeg? ‘Such crypto. Verry currency. Wow.’

De naam dogecoin refereert naar een immens populaire internetmeme over een Shiba Inu (een bekende hondensoort) die wel heel vreemd in de camera kijkt. De meme veroverde in geen tijd het internet en was in 2013 dan ook het ideale boegbeeld voor de crypto die bedenker Jackson Palmor en developer Billy Markus eind 2013 als grap uit de grond stapten. “Ik ga investeren in dogecoin, redelijk zeker dat het the next big thing is”, tweette Palmer in november 2013 als mopje. Amper iets meer dan een week later was dogecoin al een realiteit.

Developer Markus baseerde dogecoin (DOGE) op een al bestaande cryptocurrency luckycoin, die op zijn beurt dan weer op het veel bekendere litecoin gebaseerd was. Als litecoin veranderingen doorvoert, zal dat bij dogecoin dus ook gebeuren. Markus nam trouwens al snel het alias Shibetoshi Nakamoto aan, verwijzend naar de bedenker van bitcoin, Satoshi Nakamoto (lees hier meer over die mysterieuze persoon).

Wat is dogecoin?

Dogecoin is niet alleen omwille van z’n naam en ontstaan een atypische cryptocurrency. Dogecoin wordt namelijk niet echt als investering gezien. De digitale munt heeft nog steeds een heel lage waarde en ook enorm lage transactiekosten. Daardoor is het een crypto die ook echt wordt gebruikt in plaats van dat investeerders de munt kopen, bijhouden en maar weer verkopen als ze sterk gestegen is. 

Dogecoin is daarom ook uitgegroeid tot een munt waarmee mensen elkaar bedanken, zoals bijvoorbeeld op het internetforum Reddit. Als je daar iemand tien cent wil geven als klein bedankje voor z’n goede comment, dan moet je al in duizendsten van een bitcoin beginnen rekenen. In dogecoin (nu 0,00245 dollar waard, zo’n 0,00212 euro) is dat al veel makkelijker: 10 cent komt neer op ongeveer 40 dogecoin. Reken daarbij nog dat de transactiekosten een pak lager liggen dan bij bitcoin. Iemand even een beloninkje geven voor een leuke comment gaat dus enorm snel met dogecoin, en dus groeide het al snel uit tot het betalingsmiddel bij uitstek voor dergelijke fooitjes op Reddit en Twitter.

Palmper, de bedenker van dogecoin, was daar enorm mee opgezet. “Het is een van de weinige digitale munten die vooral wordt gebruikt als valuta, eerder dan dat het enkel gekocht wordt als speculatieve investering”, meent Palmer. “Dat is fantastisch, want dat is de reden waarom digitale munten zouden moeten bestaan.”

Waarom is dogecoin zo populair?

Dogecoin kende zijn succes door z’n enorm grote community, die zichzelf de ‘shibes’ noemen. De dogecoin-subreddit, een deelpagina van Reddit die volledig aan de aparte crypto is gewijd, heeft maar liefst 118.000 abonnees. En die abonnees gaan enorm vredevol met elkaar om.

Ze focussen vooral op het goede gevoel dat de munt je moet geven. “De doge-meme doet mensen lachen. Dat moet ook het doel van dogecoin zijn”, schrijft Redditgebruiker Redz0ne. 

Uit die community is zelfs een hele nonprofit-organisatie gegroeid, de Dogecoin Foundation. Daarmee willen ze dogecoin promoten door het te gebruiken “voor goodwill en promotionele en liefdadigheidsactiviteiten”.

Het eerste doel waar ze probeerden geld voor samen te krijgen, was het Jamaicaanse bobsleeteam, dat zich wel gekwalificeerd had voor de Olympische Spelen maar de financiële middelen niet had om te gaan. Daarvoor raapten de shibes maar liefst 50.000 dollar (nu zo’n 43.340 euro) aan dogecoin bij elkaar. Het is dus dankzij dogecoin en de shibes dat Jamaica naar de Olympische Winterspelen kon in Sochi in 2014.

Daarna volgden nog acties voor de Tana-rivier in Kenya (30.000 dollar, nu zo’n 26.000 euro, aan dogecoin), het sponsoren van NASCAR-racer Josh Wise (55.000 dollar, nu zo’n 47.677 euro, aan dogecoin) en zelfs een project om een fysieke representatie van de dogecoin naar de maan te brengen. Die ruimtemissie staat gepland voor 2019. Binnenkort zal dogecoin dus letterlijk naar de maan gaan.

Ponzi-oplichting

De populariteit van dogecoin ging eigenlijk rechtstreeks in tegen het doel van de digitale munt. De bedoeling was om de waarde laag te houden, zodat het voor kleine fooitjes kan blijven gebruikt worden. Het initiële idee van pioniers Jackson Palmer en Billy Markus was om de gekte die er ontstond rond nieuwe digitale munten aan te kaarten door dogecoin als grap te starten. 

Palmer zag de bui echter al snel hangen. “Zo lang de community zichzelf niet al te serieus neemt, zal ik er altijd achter staan. Maar van het moment dat sommige mensen zeggen ‘laten we dit honderd dollar waard maken en dan verkopen’, dan zeg ik gewoon ‘peace out‘”, stelde hij. “Want ik wil mezelf niet associëren met of niet betrokken zijn bij gewoon een van de vele Ponzi-oplichtingen.” 

Buzzwoorden

Het grote succes van de munt werkte echter net dat wat Palmer vreesde in de hand. Dogecoin verscheen op de radar van echte investeerders en trok ook hebzuchtige en ongure types aan. Honderdduizenden dollars aan dogecoin werden zo gestolen door oplichters en hackers.

De zware commercialisatie van ‘zijn grapje’ kon Palmer niet meer verteren en in 2015 verliet hij dogecoin. Hij haalde meteen ook nog eens uit naar de cryptomarkt, die hij beschreef als “een groep blanke, liberale bros die verwachten uit het niets rijk te worden en maar wat halfbakken en door buzzwoorden gevulde ideeën voor ondernemingen bedenken”.

Het vertrek van Palmer stopte de opgang van dogecoin amper. Op 8 januari van dit jaar bereikte dogecoin een hoogtepunt. Al valt dat hoogtepunt niet te vergelijken met andere crypto’s, want het was dan ‘maar’ 0,017 dollar (0,015 euro) waard. Dogecoin overschreed zo ook de kaap van één miljard dollar in marktkapitalisatie (de totale waarde van alle munten op de markt). Al was bedenker Palmer niet meteen onder de indruk. “Het zegt veel over de staat van crypto’s in het algemeen, dat een munt met een hond op die al twee jaar lang geen enkele update heeft uitgevoerd die kaap van één miljard kan overschrijden”, reageerde hij cynisch bij CoinDesk.

Samen met zowat de hele cryptomarkt stortte dogecoin na februari volledig in, al lijkt er de afgelopen weken wel een soort stabilisering ingezet. 


© CoinMarketCap.com

Hoeveel is dogecoin waard?

Van de waarde van dogecoin zal je niet meteen achterovervallen. Eén dogecoin is, op het moment van schrijven, amper 0,002450 dollar (0,002123 euro) waard. Het is vooral de immense hoeveel DOGE op de markt die ervoor zorgt dat de crypto zo hoog staat genoteerd. Initieel was de bedoeling ‘maar’ 100 miljard dogecoin te produceren, maar daar zijn ze van afgestapt.

Nu staat er geen limiet meer op het aantal dogecoin die ooit op de markt zullen komen. Daarmee gaan ze recht tegen crypto’s zoals bitcoin in, die hun waarde voor een groot deel halen uit het vastgestelde maximum aan munten dat ooit gemined zal kunnen worden (lees hier alles dat je moet weten over bitcoin minen).

Momenteel zijn er al 115 miljard dogecoin beschikbaar. Dat is natuurlijk een enorm aantal, bijna 7.000 keer meer dan het aantal beschikbare bitcoin. Maar door de veel lagere marktwaarde van de munt, is de volledige marktkapitalisatie ‘maar’ 283 miljoen dollar (245 miljoen euro). ‘Maar’ 283 miljoen, want het populairdere bitcoin heeft een marktkapitalisatie van maar liefst 104 miljard dollar (90 miljard euro). Toch mag dogecoin zich momenteel de 40ste grootste cryptomunt op de markt noemen.

Moet je erin investeren?

De kans dat dogecoin ooit nog zal ontploffen en de waardes van bitcoin zal kunnen evenaren, is nagenoeg nihil. Wie echt geld uit zijn investering wil halen, is bij dogecoin dan ook aan het verkeerde adres. De heel lage transactiekosten maken het dan wel bruikbaarder dan sommige andere, en grotere, crypto’s, maar dogecoin is niet echt universeel aanvaard als betalingsmiddel (lees hier waar je bijvoorbeeld wel met bitcoin kan betalen), dus kan je er maar weinig mee aanvangen

Vele van de dogecoin-houders zijn echter gewoon fans. Fans van de meme, fans van de tegendraadse instelling van bedenker Palmer en fans van de kleinschaligheid van de munt. Zij zien de munt dan ook eerder als een leuk hebbedingetje en een soort van statement tegen de hele crypto gekte die er de afgelopen maanden heeft geheerst.

Waar kan je dogecoin kopen?

Mocht je, net zoals zovelen, dogecoin willen kopen, als statement tegen de uit de hand gelopen gekte rond digitale munten, kan je die zelfs rechtstreeks aankopen. In tegenstelling tot een aantal veel grotere crypto’s, bieden platforms zoals AnyCoinDirect.eu of LiteBit.eu wel rechtstreeks dogecoin aan. Wie op de populaire handelsapp Binance op zoek gaat naar DOGE, komt echter bedrogen uit. Want de atypische munt kreeg er geen plaatsje op. 

Een misschien wel leukere manier om dogecoin te krijgen, is rondhangen op de dogecoin-community van Reddit. Wie er af en toe iets leuk of informatief op zegt, kan er wel op rekenen dat hij vroeg of laat eens een fooitje in dogecoin krijgt.

Om die dogecoin te kopen of ontvangen, heb je natuurlijk een wallet nodig. En dogecoin voorziet daarvoor zelfs een speciale, eigen wallet. Op dogecoin.com kan je die heel makkelijk downloaden.

Meer