Bitcoin na de crash … hoe met het nu verder?

ANALYSE – De waarde van bitcoin fluctueert uiteraard enorm. De verwachte stabilisering is er vooralsnog niet. Maar wat moet je nu doen? Moeten we nét nu investeren? Of net alles verkopen? Verkopen, bijhouden … of bidden?

Er zijn er die enorm veel geld verdienen met het voortdurend traden van cryptocurrencies. Het op het juiste moment kopen en verkopen van crypto’s kan heel lucratief zijn. Dan moet je natuurlijk wel weten wanneer je alles moet verkopen of net moet bijhouden. Na de enorme stijging rond nieuwjaar zakte de munt helemaal in, daarna stabiliseerde het wel weer wat. Voor sommige het teken om te verkopen.

Self-fulfilling prophecy

Als een munt een zware dip heeft doorgemaakt en weer stabiliseert, zien vielen daarin een teken: verkopen, verkopen, verkopen! Een crash tast altijd de betrouwbaarheid aan. Het is dan ook vooral inschatten of de zoveelste crash die betrouwbaarheid onherroepelijk de vuilbak in heeft gegooid of niet. 

Het moet natuurlijk opgemerkt worden dat dit een speciale situatie is. Bitcoin is een bepaald bedrag waard, omdat mensen het dat bedrag waard vinden. Er is geen onafhankelijke instantie dat die waarde bepaald. Als mensen het systeem niet betrouwbaar vinden, zal het ook niks meer waard zijn, een self-fulfilling prophecy dus. 

I AM HODLING

Maar er zijn ook de die hard believers. Die zullen de munt steunen no matter wat, het zijn ook zij die ervoor gezorgd hebben dat bitcoin uitgroeide tot wat het nu is (en ze hebben er uiteraard ook de vruchten van kunnen plukken). Zij geloven in de munt, en in het systeem dat aan de basis ligt, en zullen de markt dus ook nooit verlaten. Dat er een complete crash komt, lijkt daardoor ook uitgesloten. Het zijn die believers die aanraden om te ‘HODL’en’.

HODL’en is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat je je bitcoin, of je andere cryptocurrency, niet (of nooit) van de hand zal doen. Het is ontstaan op een internetforum. Daar raadde een gebruiker genaamd GameKyuubi aan om koste wat het kost de munten te houden. Het lijkt er wel op dat de man de tekst schreef toen hij al een aardig drankje ophad, want zijn post stond vol fouten. Een van die fouten maakte hij al in de titel, en groeide uit tot een ware term in de crypto-gemeenschap: ‘I AM HODLING‘.

Hij wou natuurlijk ‘I AM HOLDING’ typen, om aan te geven dat hij zijn bitcoin zou behouden. Maar de typefout groeide uit tot een acronym: HODL of Hold On for Dear Life. Die HODL’ers geloven erin dat de piek van 20.000 dollar lang niet het hoogtepunt is voor de digitale munt. 

Onvoorspelbaar

De vraag is natuurlijk welke van de twee je moet volgen. En op die vraag kan geen antwoord gegeven worden. Ook voor erkende financiële experts is het onbekend terrein en is het onvoorspelbaar hoe het gaat evolueren. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20