Wat doet een vliegtuigreis met uw lichaam?

Krappe beenruimte, lawaaierige medepassagiers, droge lucht… Voor de meeste mensen is een vliegreis bepaald geen ontspannende bezigheid. Maar waarom voelen ons geradbraakt wanneer we uit een vliegtuig stappen? En wat kan je doen om hier minder last van te hebben?

Te weinig zuurstof

Doordat vliegtuigen op grote hoogte vliegen (meestal op ongeveer 10 kilometer) is de luchtdruk erg laag. Om te zorgen dat er toch voldoende zuurstof is voor de crew en passagiers moet er dus lucht ingepompt worden. Deze lucht wordt via de motoren opgezogen, gecompresseerd, gekoeld en gefilterd. Maar ondanks die constante aanvoer van verse zuurstof is er in een vliegtuig toch altijd minder zuurstof dan op de grond. De zuurstofwaardes in een vliegtuig komen overeen met degene die je normaal vindt op een bergtop van 2000 meter. Tenzij je zelf op zo’n hoge berg woont is je lichaam daar dus niet aan gewend.Voor mensen met long- of hartproblemen maakt dit vliegen zonder een extra zuurstoftank zo goed als onmogelijk. Voor gezonde mensen betekent het dat ze zich door een tekort aan zuurstof in hun bloed moe zullen beginnen voelen. Dat effect wordt ook verergerd doordat je lange periodes moet stilzitten waardoor je lichaam het nog moeilijker heeft om zuurstof te pompen.Hoewel experts toegeven dat de luchtdruk in vliegtuigen eigenlijk te laag is om comfortabel te zijn willen vliegtuigmaatschappijen de extra kosten om de luchtdruk te verhogen liever niet maken, de meeste vliegtuigen zijn er bovendien niet op gebouwd.

Mogelijke remedies:

  • Geen alcohol drinken. Je celmetabolisme gaat slechter werken als er alcohol in je bloed zit waardoor je lichaam niet efficiënt zuurstof opneemt. Dat is trouwens ook waarom je sneller dronken wordt op grote hoogte.
  • Probeer te bewegen. Sta even op en loop rond of, als je je medepassagiers daarmee stoort, doe dan wat beenoefeningen in je stoel.
  • Aspirine slikken. Als je de dag voor je moet vliegen en de dag zelf een aspirientje neemt dan zal je bloedcirculatie beter werken.

Verkouden op het vliegtuig

Helemaal onaangenaam is het als je het vliegtuig op moet met een verkoudheid of ontsteking aan de sinussen. Bij het dalen en opstijgen varieert de luchtdruk in een vliegtuig snel. Hierdoor gaan je oren “poppen”, maar als je verkouden bent dan kan de eustachiusbuis in je oor niet zo goed openen en sluiten. Dit kan erg pijnlijk zijn voor je trommelvliezen en kan er zelfs voor zorgen dat deze scheuren.

Mogelijke remedies:

  • Gebruik neusdruppels of een spray om je neus vrij te maken.
  • Probeer tijdens het landen en opstijgen zoveel mogelijk te kauwen en te slikken om zo de eustachiusbuis te helpen zich te openen. Helpt dat niet dan kan je ook je neus dichtknijpen en hard blazen, zo forceer je lucht in je middenoor.

Uitgedroogd

De lucht die een vliegtuig op grote hoogte opzuigt is extreem droog, erger nog dan in de woestijn. Na ongeveer een half uurtje vliegen zal de luchtvochtigheid in de cabine tot het nulpunt gezakt zijn. Op langere vliegreizen raak je daarom erg snel gedehydrateerd. Een droge mond, hoofdpijn en misselijkheid zijn het gevolg.

Mogelijke remedies:

  • Drink veel water voor en tijdens je vlucht. Neem daarvoor je eigen fles mee zodat je niet op de stewardessen moet wachten om te kunnen drinken.
  • Drink geen koffie, energiedrankjes of alcohol want deze zullen je nog meer doen uitdrogen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20