Wat doet België nu met haar defensiebudget?

De NAVO-top, die vóór de EU-top komt, brengt meteen een hoop druk mee voor de lidstaten. Want een pak landen kwamen de afgelopen dagen en weken met nieuws. Dat ging allemaal in dezelfde richting: een forse verhoging van het defensiebudget.

  • Landen als Duitsland en Denemarken kondigden aan richting 2 procent van het bbp te gaan: de norm die de NAVO oplegt.
  • De Belgische premier De Croo verklaarde vorige week in de Kamer dat hij met Vivaldi “het budget opnieuw fors wil optrekken”, maar sprak die magische 2 procent niet uit als target. Concreet is er nog niets voorzien qua cijfers: mogelijk brengt de budgetcontrole van deze maand bij Vivaldi wat antwoorden, maar voorlopig is daar niets over te horen binnen de regering.
  • De oppositie wil nu druk zetten. De N-VA, met Theo Francken als grote voorstander van de NAVO op kop, wil dat er concrete antwoorden komen in de Commissie Defensie. “Wij vragen dat de minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) zo snel mogelijk uitleg komt geven over de plannen”.
  • Tegelijk is men nog altijd boos omdat die minister het uitstapje van de Commissie Defensie aan Estland, waar België F-16’s heeft, schrapte “om veiligheidsredenen”. Dat ze tegelijk wel zelf ging, met de pers in haar kielzog “op quasi hetzelfde moment”, blijft bitter voor de oppositie.
Meer