Wat betekent zuinig leven precies?

 

Zodra je eenmaal het besluit hebt genomen om zuinig te gaan leven, dan kun je soms tot de schokkende ontdekking komen dat deze belofte aan jezelf wellicht wel erg moeilijk te handhaven kan zijn. Je wilt immers niet, door jezelf te beloven wat zuiniger aan te gaan doen, dat je ook direct jezelf dient te veroordelen tot een leven vol ontberingen. Het enige wat je namelijk wilt is een paar centen her en der besparen zonder te vervallen in een uitgavenpatroon als dat van een bedelmonnik.

Zuinig leven hoeft geen hel te zijn

Gelukkig hoeft het allemaal niet zo erg te zijn als je eenmaal het besluit hebt genomen om wat zuiniger te gaan leven en meer op je uitgaven te gaan letten. Zuinig leven draait immers niet om allerlei opofferingen en ontberingen, maar wel om je leven op een slimme manier inrichten en zo geld te besparen. Door dit te gaan doen, kun je jezelf immers een leven veroorloven zoals je dat eigenlijk het liefst zou willen. Door dus zuinig om te gaan met je geld kun je het leven gaan leiden waar je eerst alleen maar van kon dromen. Hoe je dat precies aan moet gaan pakken, hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Je hoeft dus niet langer te wachten om meteen aan de slag te gaan en je leven op een positieve manier te gaan veranderen.

Zuinig leven betekent slimmer je geld beheren

Op het moment dat je weet hoeveel geld elke maand binnenkrijgt en welke bedragen je nodig hebt om al je maandelijkse rekeningen mee te betalen, dan kun je een begin maken met het nemen van slimmere beslissingen ten aanzien van het beheer van je geld, en zelfs de besteding van elke afzonderlijke euro die je hebt verdiend. Je zult bijvoorbeeld direct weten of je voldoende geld over hebt gehouden om een nieuw paar schoenen te kopen, maar eveneens of de tijd al rijp is om een andere auto aan te schaffen. 

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een eenvoudige begroting op te stellen. Door je precies aan deze begroting te houden, weet je namelijk exact hoeveel geld je in een bepaalde maand over zult houden en kun je gaan bepalen wat je daarmee wilt gaan doen. Een begroting is dus geen middel dat je allerlei opofferingen zal laten doen, en de grootste oorzaak zal zijn van eventuele ontberingen, maar wel een instrument waarmee je kunt bepalen wat je je precies kunt veroorloven en, nog belangrijker, wat je je niet kan veroorloven.

Door een goede begroting op te stellen zul je daarnaast ook een beter beeld krijgen van de stand van zaken ten aanzien van eventuele opstaande schulden, beoogde spaardoelen en beleggingen. Een begroting zal je dus prima kunnen helpen om je geld aan te werk te zetten en zelfs je vermogen te laten groeien. Deze zaken kun je immers als vaste posten in je begroting opnemen, en zelfs automatische overboekingen kunt regelen naar bijvoorbeeld een spaar- of beleggingsrekening. Wanneer je dit namelijk doet, dan zul je deze geldbedragen niet in handen krijgen en dus minder makkelijk missen of aan andere zaken uit gaan geven.

Zuinig leven betekent slimmer geld uitgeven.

Het gebruiken van het geld dat je binnenkrijgt kun je zo breed mogelijk uit gaan smeren door te leren op welke manieren je de beste deal kunt afsluiten op alle aankopen die je doet. Zo kun je onder andere besluiten om je aankopen:

  • in een tweedehands winkel te gaan doen,
  • garagesales te bezoeken,
  • outlet zaken afstruinen,
  • allerlei aanbiedingen doorspitten,
  • spullen ruilen met mensen in je omgeving.

In sommige gevallen kan het echter noodzakelijk zijn om wat langer te wachten met een bepaalde aankoop. Je hebt dan echter wel het gewenste product tegen een prijs die je je wel kunt veroorloven. Je kunt er zelfs een ware sport van maken om zo voordelig mogelijk een aankoop te doen, bijvoorbeeld door voortdurend op zoek te gaan naar aanbiedingen, kortingen en andere acties. Op die manier kun je immers een veel voordelige prijs krijgen voor de dingen die je wilt kopen, variërend van je dagelijkse boodschappen tot de aanschaf van wat luxere producten. Wanneer je eenmaal het zuinig leven onder de knie hebt gekregen, kun je zelfs wat voorraden aan gaan leggen op momenten dat je een product tegenkomt dat wordt aangeboden tegen een uiterst scherpe prijs.

Weet wanneer je niet moet shoppen

Om een zuinig leven te kunnen leiden, is het echter ook van groot belang om te weten op welke ogenblikken je beter niet kunt gaan shoppen. Zeker als je weet dat een bedrijf uit is op het verkopen van producten die je je niet kunt veroorloven als je binnen je begroting wilt blijven. Beter oefen je in dergelijke gevallen wat geduld en wacht je op een moment dat het gewenste product tegen een lagere prijs aan wordt geboden. Wanneer je je de gewoonten eigen hebt gemaakt om zuinig te gaan leven, dan zul je volledige controle hebben over alle uitgaven die je doet (of die je juist nog even uitstelt).

Zuinig leven betekent je creativiteit gebruiken

Een zuinig leven leiden, draait voornamelijk om het vinden van manieren om rond te komen met het geld dat je hebt en te leren op welke manier je zoveel mogelijk uit elke euro kunt halen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om telkens een ander te vragen om de olie van je auto te verversen en daar een bepaald bedrag voor te betalen. Wanneer je dit klusje zelf klaart, dan kun je dit geld uiteraard in je zak houden.

Verder kun je wat oude lappen op een versleten jeans naaien en er zo nog enige tijd gebruik van maken. Je bespaart zo de kosten voor een nieuwe broek en hebt tevens een hip en uniek kledingstuk in je bezit. Om oude spullen weg te gooien kun je speciaal vuilniszakken aan gaan schaffen, maar hier uiteraard ook oude plastic zakken of –tassen voor gebruiken en het aankoopbedrag van de vuilniszakken besparen. Elke dag biedt in de regel weer een aantal nieuwe mogelijkheden aan ten aanzien van het hergebruiken van spullen. Je kunt immers, door je creativiteit in te zetten, door spullen te gaan hergebruiken weer nieuwe dingen creëren en op die manier allerlei kansen aangrijpen die je je geld laten besparen.

Waarom zou je zuinig gaan leven?

Nu je weet dat zuinig leven draait om een beter beheer van je geld, het vinden van de beste koopjes en het aanwenden van je creativiteit, is het soms nog niet volledig duidelijk wat dit alles toe zal voegen aan je leven. Je kunt je zelfs afvragen of deze drie aspecten echt goede resultaten zullen opleveren en je leven een stuk aangenamer kunnen maken? Het antwoord op de vraag is: dat is absoluut het geval. Zuinig leven is immers een breed begrip dat een groot aantal mogelijkheden met zich mee zal brengen. Denk maar eens aan een situatie waarin je schulden hebt die je graag afgelost zou zien, je je kind later een degelijke opleiding wilt laten volgen of je in de toekomst geen zorgen meer hoeft te maken over je financiën.

Iedereen kan een zuinig leven leiden

Door zuinig te gaan leven kun je je vermogen laten groeien en er zelfs een goed gevulde bankrekening aan overhouden of de dingen doen waar je voorheen alleen maar van kon dromen. Door verstandig te handelen, geduld te oefenen en je creativiteit te gebruiken kan immers iedereen een zuinig leven gaan leiden en zelf bepalen wat je wilt in je leven. In het begin zul je wellicht nog even moeten zoeken naar de beste manieren in je persoonlijke situatie om een paar euro’s te kunnen besparen, maar deze euro’s zullen er niet toe hoeven te leiden dat je een leven vol ontberingen moet gaan leiden, mits je de juiste mogelijkheden weet te benutten. Door exacte doelen te stellen in je leven is het over het algemeen kinderspel om je levensstijl wat zuiniger te maken en uiteindelijk je dromen uit te laten komen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20