De kogel is door de kerk: de Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor het eerst sinds 2019 het mes gezet in de rente. Maar in welke mate zal dat een impact hebben op jouw portefeuille?
Context: De ECB heeft de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het kapitaal dat ze stallen bij de monetaire instelling – met 25 basispunten verlaagd tot 3,75 procent.
- Sinds de zomer van 2022 zat die rente in de lift. Toen heeft de monetaire instelling de rente opgetrokken van -0,5 naar 0 procent. Dat werd opgevolgd door een opeenvolging van verhogingen. In minder dan 1,5 jaar tijd was de depositorente gestegen met een verpletterende 450 basispunten.
- Als gevolg daarvan zagen we de rente op onder meer de spaar- en termijnrekeningen stijgen. Het verstrakkende geldbeleid zorgde ook voor een heropleving van de staats– en kasbons. De leningen, met de hypothecaire kredieten voorop, werden dan weer fors duurder.
Impact renteverlaging op jouw portefeuille
Duiding: Wat betekent de renteverlaging nu voor jouw portefeuille?
- De onlinebroker Trade Republic heeft als eerste financiële instelling gereageerd op de renteverlaging van de ECB. Die heeft de vergoeding die de klanten krijgen op het kapitaal dat ze niet beleggen verlaagd van 4 naar 3,75 procent. Dat komt overeen met de nieuwe ECB-rente.
- Kans lijkt ons eerder klein dat de traditionele banken snel in de voetsporen van Trade Republic zullen treden. Dat hebben we onder meer te danken aan de eenjarige staatsbon, oftewel de Van Peteghem-bon, die in september afloopt. Dan komt er maar liefst bijna 22 miljard euro vrij. Het is dus niet opportuun om op zo’n moment te snoeien in de spaartarieven.
- Bovendien hebben de financiële instellingen de voorbije jaren veel kritiek gekregen omdat de spaarrentes relatief laag bleven in vergelijking met de beleidsrente van de ECB. Ze riskeren dus reputatieschade als ze meteen reageren op de renteknip met lagere spaarvergoedingen.
- We vermoeden dat de eerste banken ten vroegste na september het mes zullen zetten in de rente. Veel zal natuurlijk ook afhangen van de toekomstige rentebesluiten. De ECB gaf al aan dat deze renteknip niet de deur openzet voor een opeenvolging van verlagingen. “De rente moet voldoende restrictief blijven om de inflatie tot onze doelstelling (2%) te laten zakken”, klonk het tijdens een toelichting van het rentebesluit.
- Een renteverlaging is dan weer goed nieuws voor wie een lening afsluit, maar we mogen nog niet te hard van stapel lopen.
- Het prijskaartje van een krediet, en in het bijzonder de woonlening, is afhankelijk van de langetermijnrente. De renteverlaging van de ECB heeft een rechtstreekse impact op de kortetermijnrente, waar de banken zich op baseren om onder meer de spaarrente te bepalen. De langetermijnrente beweegt eerder mee met de renteverwachtingen.
- Eind vorig jaar was die fors gezakt, maar sindsdien is die lichtjes gestegen. Op 27 december was de Belgische tienjaarsrente gedaald tot iets meer dan 2,5 procent. Vandaag bedraagt die 3,05 procent. Dat komt onder meer omdat het aantal verwachte renteverlagingen de voorbije maanden is gedaald. Al ligt de tienjaarsrente wel nog steeds onder het niveau van het najaar. In oktober had die de kaap van 3,6 procent gerond.
- De opgelopen tienjaarsrente heeft de hypotheekrentes een kleine boost gegeven. Uit de rentebarometer van Immotheker blijkt dat de rente voor een vaste woonlening met een looptijd van 20 jaar en een quotiteit (de verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van een woning) van maximaal 80 procent sinds eind vorig jaar is gestegen van 3,2 naar 3,35 procent. In het najaar van 2023 betaalde je nog 3,7 procent voor diezelfde lening.
- Het valt af te wachten hoe de langetermijnrente de komende dagen/weken zal bewegen. Vergeet niet dat het geldbeleid verstrakkend blijft, en dat zal niet snel veranderen. Een forse daling van de langetermijnrente zal daardoor waarschijnlijk niet aan de orde zijn, wat naar onze verwachting zal resulteren in een min of meer status quo van de hypotheekrente (op korte termijn).